Nieuwste Airbus A400M geleverd

Enkele maanden na Luxemburg nam ook de Belgische luchtmacht eind december het eerste van zeven Airbus A400M militaire transportvliegtuigen in ontvangst. Dit is de opvolger van de oude C130's.

Trefwoorden: #A400M, #Airbus, #België

Lees verder

Nieuws

( Foto: Airbus )

ENGINEERINGNET.BE - Het toestel, MSN106, dat werd geassembleerd in het Spaanse Sevilla, zou eerst in mei geleverd worden maar corona stak stokken in de wielen.

Het vloog op 22 december naar Melsbroek waar het bij de 15e Wing Air Transport gebaseerd zal zijn. Ook het Luxemburgse toestel is er trouwens gestationeerd, als deel van de joint airlift unit die acht A400M-toestellen zal tellen. Het tweede Belgische toestel wordt begin dit jaar geleverd.

Airbus leverde vorig jaar de geplande tien A400M’s waarvan er nu 98 bij alle initiële klanten -België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Spanje, Turkije en het VK- zijn uitgezet. Er zijn wereldwijd 178 toestellen besteld geworden.

In de zomer van 2019 tekende Airbus het A400M Global Support Step 2 contract met OCCAR (Organisation for Joint Armament Co-operation) dat het serviceprogramma beheert voor deze landen: van grondondersteuning en luchtwaardigheid tot maintenance en bevoorrading. Deze geïntegreerde diensten bouwen op het poolen en delen van gemeenschappelijke hulpbronnen en assets. De toeleverancier beheert het hele collaboratieve gebeuren.


ACHTERGROND
De Airbus A400M, die de C130 Hercules-toestellen opvolgt, kan tot 37 ton meevoeren. Volledig beladen kan hij 3.300 km ver vliegen. Met de helft, 20 ton, haalt hij een indrukwekkende 6.400 km.

Op Melsbroek komt er voor de nieuwe toestellen trouwens ook een nieuwe hangar van meer dan 13.621 m² -goed voor drie A400M’s- met ateliers, een opslagruimte, kantoren,… Het Hasseltse Democo bouwt. De gehele dakconstructie heeft een overspanning van zo’n 75 op 185 meter en wordt enkel gedragen op kolommen aan de buitenzijden van de loods.

Ook daar vertraagde Corona de start van de werken die gepland was voor maart 2020. In augustus ging de eerste spade in de grond. Het project van 49,6 miljoen euro zou deze zomer rond zijn.