Port of Antwerp beperkt jaarverlies door record containeroverslag

De totale goederenoverslag van Port of Antwerp in 2020 bedroeg 231 miljoen ton cargo, een daling van 3,1%. Dankzij de containeroverslag beperkte de haven de terugvallende totale overslag.

Trefwoorden: #goederenoverslag, #jaarcijfers, #Port of Antwerp

Lees verder

nieuws

( Foto: Port of Antwerp )

ENGINEERINGNET.BE - Al jaren breekt de containeroverslag in de haven van Antwerpen records en dat geldt zelfs in 2020. Ondanks het coronajaar met enkele moeilijkere maanden en geschrapte afvaarten, noteerde de containeroverslag sinds juli opnieuw sterkere volumes.

Daardoor werd in 2020 voor het eerst de kaap van 12 miljoen TEU overschreden, een groei van 1,3% ten opzichte van 2019. Dankzij dit record in het containersegment hield de haven in 2020 beter stand dan de meeste andere havens in de Hamburg-Le Havre range.

Zowel corona als toenemend protectionisme door mondiale handelsperikelen, hebben in 2020 een duidelijk negatief effect gehad op de breakbulkgoederenstromen, wat resulteert in een daling van de totale overslag van 16,3% in vergelijking met 2019.

Vooral staal, de belangrijkste goederengroep binnen dit segment, voelde de impact. Ook de autosector leed onder de coronacrisis en de totale RoRo overslag liep daardoor terug met 9,4%. De overslag van het aantal nieuwe voertuigen in 2020 daalde met 21,5% en die van tweedehandsvoertuigen met 22,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Terwijl de overslag van kolen in het eerste kwartaal nog groeide, kwam die nadien tot stilstand. Ook meststoffen, ertsen, zand en grind verloren terrein in 2020 terwijl schroot net stand hield. Dit resulteerde in een daling van de droge bulkoverslag van 17%.

Vloeibaar massagoed daalde in totaal met 4,2%. De overslag van ruwe olie daalde met 60% door verminderde raffinage activiteiten. De overslag van oliederivaten herstelde zich tot een groei van 3,4%, ondanks een initiële verminderde vraag door de coronacrisis en de sterk gedaalde olieprijs. Ook chemicaliën kenden een verminderde vraag en daardoor een daling van 8,9%.

In 2020 liepen 13.655 zeeschepen Antwerpen aan, wat neerkomt op een daling van 5,1% vergeleken met 2019. De bruto tonnenmaat van deze schepen daalde met 5,2% tot 394 miljoen.