Groene waterstof moet energietransitie in Picardisch Wallonië versnellen

Luminus en het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling IDETA hebben een gezamenlijk project voorgesteld voor de ontwikkeling van vier groene waterstofstations in Picardisch Wallonië.

Trefwoorden: #energietransitie, #groene waterstof, #IDETA, #Luminus, #Picardisch Wallonië, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Luminus )

ENGINEERINGNET.BE - Waterstof (en vooral groene waterstof) speelt een belangrijke rol in de strijd tegen de klimaatopwarming. Het is een brandstof (waterstof bevat drie keer meer energie dan benzine), maar ook een grondstof voor veel industrieën zoals de voedings-, glas- en metaalindustrie.

Vandaag de dag wordt ongeveer 95% van de waterstof geproduceerd op basis van fossiele brandstoffen. Dit wordt “grijze waterstof” genoemd. Helaas genereert deze productiemethode zeer veel CO2.

“Groene” waterstof, geproduceerd op basis van water en hernieuwbare elektriciteit (waarbij er dus geen broeikasgassen worden uitstoten), wordt beschouwd als een oplossing voor de decarbonisatie van sectoren waar directe elektrificatie niet mogelijk is.

Dat is het geval voor de raffinage-industrie, de chemische industrie en het zwaar transport. Het is net het zwaar transport dat IDETA en Luminus met groene waterstof willen helpen decarboniseren.

In Picardisch Wallonië zullen de eerste ontwikkelingen gerealiseerd worden via eNosVents, een structuur van Luminus en IDETA die zich bezighoudt met de ontwikkeling, de bouw en de exploitatie van hernieuwbare energieprojecten.

De partners willen in de belangrijkste bedrijvencentra van IDETA projecten opstarten voor de productie en/of distributie van groene waterstof als brandstof: Orientis in Ghislenghien, Polaris in Péruwelz, Leuze-Europe en Tournai-Ouest.

De groene waterstof zou op twee sites geproduceerd worden en de gecomprimeerde waterstof zou dan naar de verschillende distributiestations getransporteerd worden. Door te opteren voor twee productie-eenheden kunnen ze de investeringen beperken en de bevoorradingszekerheid garanderen met een aangepast productievolume.

Beide partners willen de vier bedrijvenparken verder ontwikkelen en de vergunningen aanvragen, zodat ze midden 2022 effectief kunnen starten. Het eerste project zal worden opgestart in het bedrijvenpark Tournai Ouest 3.