Deucalion supercomputer voor Braga

Er komt een 10 petaflops-machine in het Noord-Portugese Braga. Het onlangs opgerichte Minho Advanced Computing Center (MACC) zal de supercomputer hosten.

Trefwoorden: #Deucalion, #EuroHPC, #LUMI, #MACC, #Portugal, #supercomputer, #UMinho

Lees verder

Nieuws

( Foto: European Commission )

ENGINEERINGNET.BE - De European High-Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC), de Portuguese Foundation for Science and Technology (FCT) en Fujitsu ondertekenden een contract ter waarde van € 20 miljoen voor het nieuw peta-supercomputersysteem Deucalion.

Deucalion zal 10 miljoen miljard berekeningen per seconde aankunnen. Deze machine zal gebruikmaken van ARM-technologie, met name van Fujitsu’s A64FX CPU met 48 kernen, die ook gebruikt wordt in de Japanse Fugaku-supercomputer (in het RIKEN Center for Computational Science (R-CCS) in Kobe) die op dit ogenblik de snelste supercomputer ter wereld is.

De machine zal worden gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling rond hulpbronnen- en energie-efficiënte technologieën, geneesmiddelen en weersvoorspellingen. Hij moet ook de ontwikkeling van allerlei industriële toepassingen -van materialen en biotechnologie tot klimaatvriendelijke energiesystemen- bevorderen.

De EU draagt bijna 7 miljoen euro bij in de kosten van de nieuwe supercomputer. Het publiek-privaat partnership EuroHPC bundelt Europese middelen om supercomputers en technologieën van wereldklasse te kopen en in te zetten om in Europa een infrastructuur, een ecosysteem van supercomputers van wereldklasse uit te poten.

Naast de Deucalion in Portugal, gaat het om zes EuroHPC-supercomputers in de centra van Sofiatech (Bulgarije), IT4Innovations National Supercomputing Center (Tsjechië), CINECA (Italië), LuxProvide (Luxemburg), IZUM (Slovenië) en CSC-IT Center for Science (Finland).

De Euro HPC Joint Undertaking plant trouwens nóg een pre-exaschaalsupercomputer in Spanje later dit jaar. Daar stopt het lang niet. De Commissie diende in september 2020 een voorstel in om nóg 8 miljard euro te investeren in de volgende generatie supercomputers en kwantumtechnologieën.


ACHTERGROND
De rekenkracht van (super)computers hangt o.a. af van hun processoren en wordt uitgedrukt in flops of 'floating point operations per second’, het aantal berekeningen-met-cijfers-na-de-komma dat de computer per seconde klaart. Zo staat één gigaflop voor een miljard berekeningen per seconde. 1.000 gigaflops is 1 teraflop (biljoen). 1.000 teraflops is 1 petaflop (biljard). 1.000 petaflops is 1 exaflop (triljoen).

Dit jaar gaat een eerste fase van LUMI (Large Unified Modern Infrastructure) on line in het CSC datacenter (Kajaani, Finland). De LUMI-supercomputer is wel van een heel andere schaal dan de nieuwe Deucalion... De investering van 200 miljoen euro zal met 552 petaflop/s (552 *1015 flops) net iets sneller zijn dan de Japanse Fugaku (513 petaflop/s) - vandaag de snelste supercomputer te wereld - maar blijft een zogenaamde ‘pre-exaschaal’ supercomputer.

LUMI bouwt op de technologie van Hewlett Packard Enterprise (HPE). Het is een HPE Cray EX supercomputer met next generation AMD EPYC CPU’s en AMD Instinct GPU’s. Het LUMI-consortium omvat niet alleen Finland maar ook België, Republic, Denemarken, Estland, Ijsland, Noorwegen, Polen, de Tsjechische Republiek, Zweden en Zwitserland. Tsjechië.