Massaspectrometrie als alternatieve COVID-19-test

UGent-onderzoekers stellen voor om massaspectrometrie te gebruiken om COVID-19 snel en goedkoop op te sporen. Deze nieuwe testmethode gebruikt andere reagentia, instrumenten en personeel.

Trefwoorden: #covid-19, #massaspectometrie, #teststrategie, #UGent

Lees verder

research

( Foto: drmicrobe - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Massaspectrometrie (Mass Spec) kan de verschillende onderdelen van een molecule “wegen”. Op basis van die massa's kan men bepalen welke moleculen er in een bepaald staal zitten.

Omdat je echter alle moleculen tegelijk te zien krijgt, is het nog nooit eerder gelukt om massaspectrometrie op grote schaal te gebruiken om virale infecties op te sporen in een complex staal zoals dat van een neusswab. Daar willen de UGent-onderzoekers nu verandering in brengen.

De onderzoekers hebben met een internationaal consortium van academische labo’s en bedrijven (Cov-MS) aangetoond dat de Mass Spec test nu al Sars-Cov-2 kan detecteren tot Ct30. Ct is de waarde die normaal uit PCR-testen komt en 30 is de grens waarop men vermoedt dat je niet langer besmettelijk bent.

Het belangrijkste is echter dat de Mass Spec test werkt met andere reagentia, expertise en instrumenten dan de andere COVID-19 tests. Als er iets zou mislopen bij de bevoorrading voor de andere testmethodes, kunnen de UGent-onderzoekers dus snel overnemen.

Momenteel kan de Mass Spec test 800 patiënten per massaspectrometer per dag doen. Er zouden in Vlaanderen tientallen massaspectrometers voorradig zijn in klinieken, wat betekent dat men nu al 20.000 Mass Spec tests per dag zou kunnen doen.

De Mass Spec test kan de testcapaciteit dus op een relatief korte tijd vergroten en is daarom een belangrijke stap naar een alternatieve teststrategie.