Unieke asfaltzonnecollector beschermt tegen sneeuw en ijzel

In een stukje fietspad op Campus Groenenborger van UAntwerpen werd een buizensysteem met stromend water geïnstalleerd, waardoor dit sneeuw- en ijsvrij blijft.

Trefwoorden: #asfalt, #Universiteit Antwerpen, #zonnecollector

Lees verder

research

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - De Onderzoeksgroep EMIB (Energy and Materials in Infrastructure and Buildings), verbonden aan de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen, heeft ontzettend veel expertise rond asfalt in huis.

Zo hebben de wetenschappers op de openbare weg meerdere proefprojecten lopen rond stiller en duurzamer asfalt. In 2017 werd er op Campus Groenenborger een pad aangelegd waarin maar liefst acht innovatieve asfalttechnologieën werden toegepast.

“Een van die technologieën draait rond een asfaltzonnecollectorsysteem”, vertelt prof. Wim Van den bergh. “In het asfalt zit een buizensysteem met stromend water. Vergelijk het met vloerverwarming. In de zomer koelt het water het asfalt af en in de winter warmt het water het wegdek op. Zo kan de temperatuur van het asfalt voortdurend beheerst worden en dat is een prima zaak voor het wegdek.”

Traditioneel asfalt wordt immers blootgesteld aan temperaturen tussen -15°C en 55°C, omdat de zon asfalt opwarmt. Dat leidt in de zomer tot spoorvorming en in de winter tot scheurtjes in het wegdek. Die problemen worden met de innovatieve technologie vermeden. Het asfalt kan zo veel langer mee gaan.

Van den bergh: “Het verwarmde asfalt heeft nog een groot voordeel: er kan zich geen ijzel vormen en de sneeuw blijft niet liggen.”

Het asfaltzonnecollectorsysteem vergt aanvankelijk een grotere investering, maar op termijn is de technologie vaak zelfs goedkoper. Er is de verlengde levensduur, maar het asfalt is ook veiliger en vermijdt dus ongevallen door bijvoorbeeld ijzelvorming.


Lees ook onze eerdere berichtgeving over deze technologie


Klik hier voor meer informatie op de website van de UAntwerpen