Oprichting van nieuwe VUB spin-off ABSCINT

ABSCINT is een klinisch bedrijf voor moleculaire beeldvorming dat diagnostica ontwikkelt op basis van single domain antibodies of enkelvoudige domeinen van antilichamen.

Trefwoorden: #ABSCINT, #moleculaire beeldvorming, #nanobodies, #spin-off, #VUB

Lees verder

Techniek

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - De spin-off zal zich toespitsen op de ontwikkeling van radiogelabelde single domain antibodies voor moleculaire beeld­vormings­toepassingen.

Moleculaire beeldvorming wordt gebruikt voor de diagnose van ziekten, voor de therapiekeuze bij patiënten en voor de evaluatie van de therapeutische respons, op basis van specifieke moleculaire merkers, die met een korte scan van het hele lichaam, zichtbaar kunnen gemaakt worden. Het bedrijf heeft twee producten in de klinische fase: een voor oncologie en een voor cardiovasculaire aandoeningen.

De financiële steun van Qbic, Noshaq en de VUB effende voor ABSCINT de weg naar de goedkeuring van een O&O- project en de financiële steun van het Waalse Gewest, geïnitieerd door BioWin, de competitiviteitscluster van Wallonië.

Hierdoor heeft het nieuwe bedrijf toegang tot 2 miljoen euro om zijn activiteiten op te starten. In het kader van dit project werden ook solide samenwerkingen opgezet met Xpress Biologics, IRE, UCL en VUB.

De activiteiten werden in Luik opgestart met Karine Clauwaert als CEO en Tony Lahoutte als Medisch Directeur. Het bedrijf wordt versterkt door een managementteam met een sterke industriële ervaring en expertise (Marc Noppen - CEO UZ Brussel, Jean Van Nuwenborg - Qbic en Gaetan Servais - CEO Noshaq).