Robots tegen virussen en bacteriën

In het ‘nieuwe normaal' zullen servicerobots gebouwen en transportmiddelen reinigen en desinfecteren. Twaalf instellingen van het Fraunhofer-Gesellschaft slaan de handen in elkaar.

Trefwoorden: #AGV, #Duitsland, #facility, #Fraunhofer, #hygiëne, #reiniging, #Robot

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Twaalf instellingen van het Fraunhofer-Gesellschaft werken samen aan nieuwe hardware- en softwareoplossingen voor servicerobots in het onderzoeksproject ‘Mobiele desinfectie’ (MobDi).

De MobDi-robots moeten enerzijds potentieel besmette oppervlakken in gebouwen en transportmiddelen desinfecteren. Anderzijds moeten ze helpen om het transport van materialen in klinieken te automatiseren en op die manier voorkomen dat ziektekiemen zich verspreiden.

De verschillende projectpartners ontwikkelen gespecialiseerde servicerobots. Fraunhofer IPA's sleutelt aan de ‘DeKonBot’ die beschikt over veeg-desinfectiegereedschap. De projectpartners werken ook aan aan desinfectietools om oppervlaktes te behandelen: spuiten, UV- of plasmabehandeling. Fraunhofer IFAM ontwikkelt een robot om transportvoertuigen te desinfecteren.

Over gaps heen raken en treden nemen blijkt een hele uitdaging. Fraunhofer IPA sleutelt aan een compacte en wendbare transportrobot om handkarren te vervoeren, zoals die typisch in klinieken worden gebruikt. Fraunhofer IVV biedt ondersteuning bij het hygiënische ontwerp en zelfreinigingsconcepten.

Intelligente sensoren, zoals de nieuwe multimodale 3D-sensor van Fraunhofer IOF, zullen de ‘slimme’ desinfectierobots sturen zodat ze zelfstandig alle objecten herkennen die ze moet desinfecteren. Het objectherkenningssysteem van Fraunhofer IPA en het materiaalherkenningssysteem van Fraunhofer IPM evalueren de sensorgegevens met behulp van machine learning-methoden.

Fraunhofer IOSB ontwikkelt een omgevingsmodel dat alle informatie samenbrengt zodat de robots verschillende reinigingssequenties kunnen plannen. Het model bevat een kaart van de omgeving, de positie van de te reinigen objecten en hun materiaal. Dankzij Fraunhofer Italia kan die omgevingsinformatie automatisch uit BIM-systemen (Building Information Modeling) overgetankt worden.

Mettertijd moeten deze robots ook de mate van vervuiling of besmetting vast kunnen stellen, hun behandeling aanpassen en naderhand het gedane werk verifiëren. Fraunhofer FEP onderzoekt nu hoe ze besmetting kunnen opsporen.

De projectpartners testen meerdere reinigings- en desinfectieprocessen op veelgebruikte oppervlaktetypes zoals RVS en kunststof. Ze onderzoeken ook mogelijke combinaties van reinigings- en desinfectieprocessen, bijvoorbeeld eerst afvegen en daarna moeilijker te bereiken plekken met UV-licht beschijnen. Zo analyseert Fraunhofer ILT het gecombineerd gebruik van UV- en plasmabronnen.

FEP en IFAM onderzoeken bacteriële en virale monsters na zo’n desinfectierondes. Fraunhofer IST bekijkt mogelijke materiële schade. Fraunhofer IWS onderzoekt de vorming van schadelijke afbraak/ontbindingproducten. Zo wil men een methodologie van de geschiktste procedures bepalen voor elk desinfectieproces, en dat afhankelijk van ondergrond en mate van besmetting. Fraunhofer IMW staat in voor economische analyses, behoefte- en batenanalyses.

De projectpartners werkten samen met gebruikers om scenario's te ontwikkelen en technische vereisten op te stellen. Gebruikers worden ook betrokken met het oog op intuïtieve gebruikersinterfaces en het ergonomisch bedienen van de robots.

Het project ging in oktober 2020 van start en loopt tot september 2021 onder leiding van Fraunhofer IPA. Eerst zullen de robots in de laboratoria worden getest en dan pas in realistische werkomgevingen. Men wil een snelle doorstroming van O&O naar het veld.

Daarom komen de modulaire MobDi-robots met interfaces die in de handel te vinden zijn. Met is ook op zoek naar geïnteresseerde fabrikanten.


(beeld: Mobdi-Fraunhofer)