Wouter Peere wint Encon Energieprijs

Voor de tiende keer op rij beloont Encon een beloftevolle thesis over de verduurzaming van energie. Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten reikte de prijs virtueel uit.

Trefwoorden: #duurzaamheid, #Encon, #Energieprijs, #geothermie, #KU Leuven, #Wouter Peere

Lees verder

Opleiding

( Foto: Encon )

ENGINEERINGNET.BE - Met zijn thesis ontwikkelde KU Leuven-student Wouter Peere een methode voor de economische optimalisatie van hybride geothermische verwarmings- en koelsystemen, waardoor deze vorm van duurzame energie weer een flink stuk toegankelijker wordt.

Geothermie, of aardwarmte, is een techniek waarbij natuurlijke warmte en koude uit de ondergrond wordt gehaald voor de verwarming en koeling van huizen en bedrijven. Het is met andere woorden een niet-vervuilende, hernieuwbare en dus erg duurzame methode voor verwarming en verkoeling.

Wouter Peere: “Dit biedt daarom een enorm potentieel om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verder af te bouwen. Een derde van alle primaire energie in België komt immers van de verwarming en koeling van huizen.”

De uitdaging van geothermie ligt echter in de economische en technische haalbaarheid van haar toepassing. Dit soort systemen vraagt vaak een grotere investering dan conventionele technologieën.

Nadat Peere eerst een nieuwe en meer accurate dimensioneringsmethode voor boorvelden ontwikkelde, onderzocht hij hoe diverse parameters, zoals piekvermogen en maandbelasting, een invloed uitoefenen op de grootte en dimensionering van het boorveld en de bijhorende installatie.

Op basis van deze inzichten en simulaties ontwikkelde hij een algoritme dat een optimale combinatie berekent van technologieën die naast en samen met het boorveld kunnen worden gebruikt. Het resultaat is een optimalisatie van zowel de investeringskosten als exploitatiekosten van de complete verwarmings- of koelinstallatie.

De jury waardeerde ook dat het flexibele algoritme nog veel potentieel biedt naar de toekomst. In dit onderzoek kwamen nog andere parameters naar boven, die kunnen worden geïmplementeerd om de structuur van het beschreven algoritme nog verder uit te breiden.

Peere gaat om die reden de komende jaren zijn onderzoek verderzetten in de vorm van een doctoraat.


ACHTERGROND
De Energieprijs zal vanaf de volgende editie de Encon Sustainability Prijs gaan heten. De focus op Energie wordt vervangen door een veel bredere uitnodiging aan Masterstudenten om hun thesis die de potentiële impact van duurzaamheid op mens, milieu en maatschappij onderzoekt, verder onder de aandacht te brengen.