Efficiëntere materiaalstroom dankzij Remmert

Veel fabrieken benutten moderne lasersnijsystemen niet optimaal. Wat ontbreekt, is een geïntegreerde visie. Remmert is expert in het uitdenken van een goed materiaal­stroom­concept.

Trefwoorden: #logistiek, #materiaalstroom, #Remmert

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Remmert )

ENGINEERINGNET.BE - Machines kunnen dan wel krachtig en snel zijn, als de productieomgeving dit niet kan volgen, vertraagt het proces of volgt er zelfs een stilstand dat bedrijven veel geld kan kosten.

Zo zijn lasersnijsystemen geen oplossing op zichzelf, maar maken ze deel uit van een groter geheel. Het rendement op de investering heeft pas effect wanneer een geïntegreerde en efficiënte materiaalstroom gegarandeerd is.

Intralogistiek expert Remmert weet als geen ander hoe belangrijk een geïntegreerde materiaalstroom is voor de efficiëntie van een proces. “Vertragingen hebben een negatieve invloed op de productiviteit”, zegt Jan Schwiertz, Sales Manager in de Benelux regio.

“Als elk pallet afzonderlijk verplaatst wordt en vervolgens ook elk item handmatig door het magazijn gedragen wordt, dan benut je het huidige systeem slechts voor 25 procent. Dat is de hoge investering amper waard.”

Het is beter voor magazijnmanagers om op voorhand advies in te winnen voor een duidelijk concept hoe ze hun materiaalstroom in goede banen leiden, voordat ze investeren in andere componenten, zoals een lasersnijsysteem.

“Wanneer lasersnijsystemen worden geïntegreerd in een gecoördineerd materiaalstroomconcept, dan kan de efficiëntie van zo’n machine verhoogd worden tot meer dan 80 procent”, zegt Schwiertz.

Op maat gemaakte oplossingen
“Het doel van een op maat gemaakt materiaalstroomconcept, is om het materiaal zonder onderbreking door het magazijn te transporteren: van inkomende goederen, via alle verwerkingsposten tot het finaal product”, verklaart Schwiertz.

Om een concept te ontwikkelen voor een effectieve materiaalstroom, moet de situatie van een klant individueel geanalyseerd worden. Dat wil zeggen: het in kaart brengen van bestaande uitvoerings- en productie-eisen.

De oplossingen variëren van eenvoudige bediening tot volautomatische bediening, en deze moeten soepel geïntegreerd worden. Het resultaat is een productieve slimme fabriek.”

Onafhankelijke en modulaire automatiseringssystemen
Wanneer bedrijven een materiaalstroomconcept in gedachte hebben met het oog op de toekomst, kijken ze naar de volgende stap: automatiseringssystemen. Twee eigenschappen zijn daarbij cruciaal.

Ten eerste raden we een flexibel en onafhankelijk automatiseringssysteem aan, dat aangesloten kan worden op machines van verschillende leeftijden en van verschillende leveranciers”, legt Schwiertz uit.

“Omdat afzonderlijke componenten als lasersystemen een kortere levensduur hebben dan de meeste automatiseringssystemen, is het voor bedrijven beter om te kiezen voor een flexibel automatiseringssysteem, waarbij componenten zonder problemen vervangen kunnen worden ", aldus Jan Schwiertz.

Daarnaast is het ook belangrijk dat de geautomatiseerde materiaalstroomoplossing modulair is. Zo zijn bedrijven ook verzekerd van een efficiënte toekomst: ze kunnen eenvoudig uitbreiden wanneer ze maar willen.

“Concreet betekent dit dat bedrijven een systeem in gebruik nemen dat afgestemd is op hun behoeften, en op elk moment uitgebreid kan worden met nieuwe componenten”, legt Schwiertz uit.

Intuïtieve controle
Het implementeren van een automatische systemen kent ook een strategisch voordeel op vlak van productie-inzicht, meent Jan Schwiertz. “Zelfs de beste automatisering verliest een deel van zijn investeringswaarde als de informatie die nodig is voor een effectieve en wendbare materiaalstroom niet beschikbaar is, of niet juist ingezet wordt.”

Aangepaste software en besturingssystemen kunnen daarbij helpen. Deze zijn beschikbaar voor het volledige productieproces. Automatiseringssystemen zijn daardoor eenvoudig en intuïtief te bedienen, en kunnen bovendien ook in bestaande systemen worden geïntegreerd.

De doeleinden van zo’n software kunnen gaan van aangesloten componenten bedienen met zelf verklarende, internationaal erkende pictogrammen, of het onmiddellijk visualiseren van gevaarlijke situaties wanneer deze zich voordoen.

Ook gebruikersadministratie en veilig autorisatiebeheer zijn mogelijk, en is voor een goederenbeheersysteem ook het een en ander mogelijk: het systeem of de software slaat de mastergegevens van het materiaal- en goederenbeheer op en stelt zo een duidelijk voorraadbeheer in staat.

Het potentieel van automatisering
Zodra de materiaalstroom in de plaatbewerking dankzij automatisering wordt versneld, neemt ook de return on investment van aanvullende componenten, zoals lasersnijsysteem toe. Om de productie efficiënt te kunnen afhandelen, moet het productieproces individueel worden gepland.

Bij Remmert bieden wij bijvoorbeeld fabrikantonafhankelijke, modulair uitbreidbare systemen”, legt Jan Schwiertz uit. “De systemen kunnen zowel in combinatie als individueel worden gebruikt. Als een lasersnijsysteem enkele jaren later wordt vervangen, kunnen onze automatiseringsoplossingen snel en eenvoudig worden geïntegreerd. Zo blijft de klant flexibel - ook als hij besluit om een andere fabrikant van lasersnijsystemen te gebruiken.”


Voor meer informatie, contacteer: www.remmert.de
Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.