Nieuw project moet veiligheid logistieke sites verbeteren

VIL reikt in het project Safe Warehouse nieuwe technologische oplossingen om veiligheidsrisico’s te verminderen. Al negen bedrijven nemen deel aan dit project.

Trefwoorden: #Atlas Copco Airpower, #bluetooth-oplossingen, #camerasystemen, #Delhaize Belgium, #Fedris, #Gheys Logistics, #logistiek, #Molenbergnatie, #RTLS-sensoren, #Safe Warehouse, #veiligheidsrisico's, #VIL

Lees verder

Techniek

( Foto: convisum - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Het aantal ongevallen in logistieke werkomgevingen blijft erg hoog. De dalende trend ervan in andere sectoren, zoals de bouw, blijft in de logistiek uit.

De snelheid op logistieke sites en de vele fysieke handelingen, in combinatie met het hanteren van allerlei apparatuur, zijn een uitdaging om een veilige werkomgeving te creëren. Arbeidsongevallen en werkverlet komen binnen een logistieke organisatie vaak voor.

Uit de laatste cijfers van Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico's, blijkt dat er jaarlijks bijna 5.000 ongevallen gebeuren, waarvan meer dan 500 met blijvende arbeidsongeschiktheid.

VIL zal dieper ingaan op de frequentie, aard, activiteit en mogelijke oorzaken van arbeidsongevallen. Daarna wordt onderzocht welke technologieën de veiligheid verhogen, zoals RTLS-sensoren, bluetooth-oplossingen en camerasystemen.

Meerdere praktijktesten bij de deelnemende bedrijven zullen aantonen of de technologische toepassingen voor een daling in het aantal ongevallen en het aantal dagen werkverlet zorgen.

Door de veiligheid in de sector te verbeteren krijgt een individuele organisatie én de sector een beter imago bij potentiële arbeidskrachten.

Dominick Huybrechts, SHE Manager Safety, Health and Environment bij Molenbergnatie: “We zijn ervan overtuigd dat technologie een positieve bijdrage kan leveren aan onze veiligheidscultuur. Het kan ons helpen om risico’s zichtbaarder te maken en ons tegen gevaren te beschermen. Wij kijken er dan ook naar uit om samen de mogelijkheden te ontdekken en waar mogelijk toe te passen zodat onze veiligheidsstatistieken positief beïnvloed worden.”


Andere projectdeelnemers zijn:
Atlas Copco Airpower, Delhaize Belgium, Gheys Logistics (BLC), H.Essers, Eutraco, Logflow, Lopos en Mainfreight Logistics Services Belgium.