• 26/03/2012
  • |     BB

25 miljoen euro voor Vlaamse onderzoeksinfrastructuur

Vlaamse Herculesstichting keurt financiering infrastructuur voor 44 onderzoeksprojecten goed.

Trefwoorden: #imec, #ingrid lieten, #Kuleuven, #onderzoek, #research, #ugent

Lees verder

research

( Foto: Ingrid Lieten )

ENGINEERINGNET.BE -- Op 1 maart 2012 keurde de Herculesstichting, het Vlaams financieringsagentschap voor onderzoeksinfrastructuur, 44 financieringsaanvragen voor onderzoeksuitrusting goed, voor een totaal bedrag van meer dan 25 miljoen euro.

De Herculesstichting is een agentschap dat in 2007 door de Vlaamse overheid werd opgericht.

De stichting financiert middelzware en zware infrastructuur voor fundamenteel en strategisch basisonderzoek in alle wetenschappelijke disciplines.

Ingrid LIETEN: “Ik vind het belangrijk dat Vlaamse onderzoekers toegang hebben tot state-of-the-art infrastructuur. De projecten rond zware infrastructuur zetten in het bijzonder in op twee van deze uitdagingen: gezondheidszorg en groene energie.”

De derde oproep voor (middel)zware onderzoeksinfrastructuur was een gecombineerde oproep die de middelen van 2011 en 2012 groepeerde. In totaal was voor deze oproep 25 miljoen euro beschikbaar.

Er werden 40 aanvragen voor middelzware infrastructuur geselecteerd en er werden vier aanvragen voor zware infrastructuur goedgekeurd.


ACHTERGROND
De vier weerhouden projecten voor zware infrastructuur:
-‘PolyLine: A Smart Energy Chain Testing Infrastructure’ is een samenwerking tussen KULeuven en Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO).
- Infrastructuur om o.m. neurodegeneratieve ziekten zoals epilepsie te detecteren. Dit is een project van UZ Leuven i.s.m. Philips Medical Systems.
- Het project ‘PACBIO’ voorziet gevorderde infrastructuur voor moleculaire biologie en biotechnologie en is ook bruikbaar voor geneeskundige toepassingen. Het is een project van KULeuven in samenwerking met het Vlaams Instituut voor Biotechnologie.
- Het project ‘HELICOM voorziet infrastructuur voor de ontwikkeling van nanotechnologie toepassingen. Dit project is een samenwerking tussen KULeuven, UGent en IMEC.