Belgische werkgevers verwachten gematigd optimistische wervingsintenties

Volgens de ManpowerGroup Barometer die vandaag werd gepubliceerd, zou de situatie op de arbeidsmarkt in de loop van het tweede kwartaal van 2021 verder moeten verbeteren.

Trefwoorden: #barometer, #enquête, #ManpowerGroup, #terwerkstelling

Lees verder

Nieuws

( Foto: ManpowerGroup )

ENGINEERINGNET.BE - Van de 474 Belgische werkgevers die eind januari werden bevraagd, overweegt 13% hun personeelsbestand tegen eind juni 2021 uit te breiden, terwijl 4% het aantal werknemers plant te verminderen.

80% van de bevraagde werkgevers verwacht geen verandering. Na correctie van de seizoenvariaties bereikt de Nettotewerkstellingsprognose de gematigd optimistische waarde van +8%. Dat is een stijging van 2 procentpunten ten opzichte van het vorige kwartaal, maar dat is nog steeds 5 procentpunten lager dan de waarde van dezelfde periode vorig jaar.

Philippe Lacroix, Managing Director van ManpowerGroup BeLux: "2021 profileert zich echter nu al als een overgangsjaar: slechts 28% van de bevraagde werkgevers verwacht dat ze tegen eind 2021 aan ongeveer hetzelfde ritme zullen aanwerven als in de periode vóór de gezondheidscrisis."

De tewerkstellingsvooruitzichten zijn positief in de 3 gewesten: optimistisch in Wallonië (+13%), gematigd positief in Vlaanderen (+7%) en voorzichtig positief in Brussel (+2%). In vergelijking met het vorige kwartaal gaat de Nettotewerkstellingsprognose erop vooruit in Vlaanderen en Wallonië (met respectievelijk 4 en 2 procentpunten), terwijl ze in Brussel op hetzelfde niveau blijft.