Brussel installeert slimme verlichting voor lager stroomverbruik

De ‘slimme’ verlichtingstoestellen zullen in Brussel geleidelijk opgenomen worden in het net voor de openbare verlichting. Dit zal zowel de energiekost als de CO2-uitstoot verminderen.

Trefwoorden: #Brussel, #openbare verlichting, #Sibelga, #slimme verlichting, #verlichtingstoestel-controller

Lees verder

Techniek

( Foto: ENGIE )

ENGINEERINGNET.BE - Door slimme verlichting te gebruiken zal Brussel tegen 2035 20% (hetzij 1,5 % per jaar) kunnen besparen op zijn stroomverbruik dankzij een preciezere programmering van elk verlichtingstoestel (alsook 4.000 ton CO2 per jaar minder).

Als beheerder van het net voor de gemeentelijke openbare verlichting in Brussel, beheert Sibelga de geleidelijke implementatie van die technologie, in samenwerking met haar partner ENGIE Solutions.

De voorbije jaren installeerden zij immers al verlichtingstoestellen van de nieuwe generatie, die compatibel zijn met dat nieuwe slimme systeem. Bij de implementatie zullen die bestaande verlichtingstoestellen dus eerst aan de beurt komen: 6.000 van die toestellen zullen tegen april 2021 geconnecteerd zijn en 8.000 tegen eind 2021.

Tegelijk zal Sibelga vanaf dit jaar de oplossing meteen ook systematisch implementeren bij de vervanging of de plaatsing van nieuwe verlichtingstoestellen. In het totaal zou Brussel dus zo’n 12.000 geconnecteerde verlichtingstoestellen moeten tellen tegen eind 2021, 16.000 eind 2022 en 20.000 eind 2023 (ongeveer 25 % van het openbare verlichtingspark op de gemeentewegen).

De lichtpunten die compatibel zijn met die nieuwe technologie zijn uitgerust met een verlichtingstoestel-controller (zie foto), een klein element van zo’n 8 cm diameter dat informatie doorstuurt en ontvangt via een gegeven communicatienetwerk.

De verlichtingstoestel-controllers communiceren ofwel via de bestaande gsm-netwerken (4G), ofwel via een radiofrequentienetwerk dat in het bijzonder geschikt is voor de behoeften van de openbare verlichting. In dat laatste geval moet er een kleine radiofrequentie-antenne geïnstalleerd worden om de data door te sturen vanuit en naar de verlichtingstoestel-controller.