Inspectie hoogspanningsmasten met artificiële intelligentie en drones

Drones zullen binnenkort mee ingeschakeld worden bij de inspectie van hoogspanningsmasten van Elia. Het systeembeheer en onderhoud er van wordt zo een stuk efficiënter.

Trefwoorden: #artificiële intelligentie, #Elia, #hoogspanning, #hoogspanningsmast, #inspectie

Lees verder

Techniek

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET.BE - Hoogspanningsmasten zijn cruciale elementen in het elektriciteitsnet. Het is belangrijk dat die in goede staat verkeren. De visuele inspectie van masten is tijdrovend met een aantal veiligheidsrisico’s.

Bovendien moet de lijn telkens buiten dienst genomen worden. Door het gebruik van innovatieve technologie zal dit in de toekomst een stuk vlotter en veiliger verlopen. Een drone kan namelijk de mast overvliegen en nauwkeuring in beeld brengen.

Een softwaretoepassing interpreteert die foto’s aan de hand van artificiële intelligentie en bezorgt de ingenieur een ‘gezondheids- rapport’ van de mast, met een inventaris van de eventuele herstelpunten. Tijdens die inspectie kan de lijn in dienst blijven.

Drones zullen dit jaar ongeveer 400 masten overvliegen op zoek naar problemen. Het metaal kan roesten, beton kan scheurtjes tonen of vogelnesten kunnen voor moeilijkheden zorgen. Artificiële intelligentie kan de beelden van de mast nu grondig analyseren en dergelijke zaken opsporen.

Het project stopt niet bij het inspecteren van de masten. Ook de inspectie van de gehele hoogspanningslijn staat op de planning.