Ørsted plant duurzame waterstoffabriek op Gigawatt-schaal

Ørsted voorziet tegen 2030 de bouw van een duurzame waterstoffabriek van 1 GW. Het bedrijf wil die koppelen aan een bijkomend groot windmolenpark (2GW) in de Noordzee.

Trefwoorden: #elektrolyser, #North Sea Port, #waterstof, #waterstoffabriek, #Ørsted

Lees verder

nieuws

( Foto: Ørsted )

ENGINEERINGNET.BE - Deze waterstoffabriek (elektrolyser) kan ongeveer 20% van de huidige waterstofvraag in North Sea Port leveren.

Met 580.000 ton per jaar is het havengebied van North Sea Port een van de grootste waterstofproducenten en -afnemers ter wereld. De vraag naar waterstof in het havengebied kan toenemen tot 1.000.000 ton in 2050, het equivalent van ongeveer 10GW aan elektrolysecapaciteit.

De grote industriële bedrijven uit North Sea Port (ArcelorMittal, Yara, Dow Benelux en Zeeland Refinery) ondersteunen de SeaH2Land-visie en de ontwikkeling van de noodzakelijke regionale infrastructuur. Om zo met duurzame waterstof de productie van staal, ammoniak, ethyleen en brandstoffen te verduurzamen.

Daarmee helpen deze bedrijven in Nederland, België en Vlaanderen de CO2-uitstoot te verminderen tegen 2030 en daarna, en wordt er een grote bijdrage geleverd aan de Europese Green Deal.

De industriële spelers (verenigd in Smart Delta Resources (SDR)) werken met de netbeheerders samen aan de ontwikkeling van een regionaal, open-access pijpleidingnetwerk van ongeveer 45 kilometer, van Vlissingen in Nederland tot Gent in België.

De waterstoffabriek wordt volgens dit plan gekoppeld aan dit regionale waterstofnetwerk en worden de grootschalige consumptie en productie van waterstof aan elkaar gekoppeld.


ACHTERGROND
De eerste fase van SeaH2Land (500 MW aan elektrolysecapaciteit) kan worden ontwikkeld zodra de regelgeving gereed is en als het beoogde regionale waterstofnetwerk klaar is. De tweede fase (een opschaling naar 1 GW) is afhankelijk van de aansluiting op de nationale waterstofinfrastructuur.