• 27/03/2012
  • |     BB

Europese innovatieprijs voor fotonica-onderzoek aan VUB

Dr. Ir. Thomas Geernaert van VUB ontvangt de prestigieuze Photonics21 Student Innovation Award 2012 van Europese technologieplatform voor fotonica.

Trefwoorden: #Berghmans, #fotonica, #geernaert, #onderzoek, #research, #Thienpont, #vub

Lees verder

research

( Foto: vub, Thomas Geernaert )

ENGINEERINGNET.BE -- Het onderzoekswerk van Dr. Ir. Thomas Geernaert is bekroond met de prestigieuze “Photonics21 Student Innovation Award”.

Geernaert werkt momenteel als FWO postdoctoraal onderzoeker bij Prof. Francis Berghmans en Prof. Hugo Thienpont in het Brussels Photonics Team (B-PHOT) van de VUB.

Hij ontving deze prijs voor zijn ‘uitmuntende onderzoekresultaten in het domein van micro-optische vezel sensoren’ en voor de industriële impact van zijn onderzoek.

Het onderzoek van Geernaert leidde intussen tot een sensor die klaar is om toegepast te worden voor drukmetingen in olie- en gas winningsinstallaties, voor structurele integriteitsbewaking in gelijmde verbindingen en in composietmaterialen gebruikt in de luchtvaart en in de energiesector alsook voor de ontwikkelingen van kunstmatige huiden voor robots die gevoelig zijn voor aanraking.

De technologie van deze innovatieve optische vezelsensor is door een patentaanvraag beschermd en wordt momenteel overgedragen naar de industrie.


ACHTERGROND
Geernaert ontwierp een temperatuurongevoelige optische vezel-sensor die een nieuwe generatie van optische vezels – de zogenaamde vezels met microstructuur – combineert met de technologie van Bragg roosters. Dankzij het zorgvuldig ontwerp van een patroon van microscopisch kleine luchtgaatjes die langs de gehele lengte van deze vezels lopen, kon hij de meeteigenschappen van een Bragg roostersensor in deze golfgeleider aanpassen met een nooit eerder geziene vrijheid en precisie.
Hij slaagde erin om een nieuwe optische vezelsensor te ontwikkelen die niet beïnvloed wordt door temperatuurschommelingen en die bovendien 20 keer gevoeliger is voor druk en zijdelingse krachten dan zijn concurrenten. Hij verdedigde zijn doctoraatsthesis over dit werk in januari 2011.


LEES OOK HET ARTIKEL
‘VUB-ingenieurs ontwikkelen precieze drukmeting’