BYD installeert bladbatterijen in alle elektrische auto’s

BYD gaat al zijn volledig elektrische personenauto’s leveren met de ultraveilige bladbatterijen van het merk dat de spijkerpenetratietest als teststandaard aangenomen.

Trefwoorden: #bladbatterij, #BYD, #elektrische auto, #Everest-test, #spijkerpenetratietest

Lees verder

Techniek

( Foto: BYD )

ENGINEERINGNET.BE - Een van de grootste problemen bij de ontwikkeling van de EV-markt, is het in brand vliegen en exploderen van batterijen. Met de snelle groei van deze markt zal het aantal elektrisch voertuigen op de weg aanzienlijk toenemen en zal het risico toenemen.

Om de zorgen van gebruikers over de veiligheid van EV-accu's weg te nemen, zal BYD vanaf nu alleen bladbatterijen gebruiken in al zijn volledig elektrische modellen. Door alle modellen te voorzien van een bladbatterij toont het bedrijf zijn vastberadenheid om de veiligheidsproblemen met betrekking tot nieuwe energievoertuigen volledig op te lossen.

Een voorbeeld daarvan is de spijkerpenetratietest ("Everest-test”), die een interne kortsluiting van de batterij simuleert, waardoor een thermische piek ontstaat. Die hoge temperatuur is de hoofdoorzaak van het in brand vliegen en exploderen van batterijen. De bladbatterij is momenteel de enige batterij ter wereld die de test veilig doorstaat.

De druktest met een zware vrachtwagen (foto) is een strengere veiligheidsnorm dan de nationale norm. Tijdens de test reed een beladen vrachtwagen van 46 ton over de bladbatterij. De batterij doorstond de test met succes. Er was geen lekkage, vervorming of rook. Sterker nog, de batterij kon na de test zo weer in een EV worden gemonteerd.

Omdat toonaangevende autofabrikanten nu samenwerken met BYD-dochter FinDreams Battery, zal de bladbatterij worden geïnstalleerd in EV’s van grote merken in binnen- en buitenland.