Met koffiecups thuis testen op het corona

Het is nu mogelijk om van een koffiecup een goedkoop en duurzaam COVID-19-testapparaatje te maken, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research en TNO.

Trefwoorden: #CoronaEspresso, #coronavirus, #COVID-19, #koffiecups, #testapparaat, #TNO, #Wageningen University & Research

Lees verder

research

( Foto: WUR )

ENGINEERINGNET.BE - Het nieuwe testsysteem, dat de naam ‘CoronaEspresso’ kreeg, is een doodgewone aluminium Nespresso-type koffiecup, gevuld met een goedkoop faseovergangsmateriaal op basis van paraffine. De cup is bedekt met een 3D-geprinte monsterhouder met ruimte voor vier testsamples tegelijk.

Het is een herbruikbaar apparaatje en het uitvoeren van de test bestaat uit het plaatsen van een klein LAMP buisje in de CoronaEspresso. Dit zogenoemde Eppendorfbuisje bevat een mengsel van chemische stoffen en enzymen waaraan het testsample is toegevoegd, net zoals in de grootschalige teststraten.

Het geheel wordt dan gedurende een half uur geplaatst in water dat net van de kook is. Door de paraffine warmen de samples op tot 65 graden en houden die temperatuur gedurende 25 minuten vast. Daarmee kan een zogeheten LAMP-reactie plaatsvinden en is na die tijd de uitslag af te lezen aan de hand van een kleurverandering van de monsters. Er is verder geen lab nodig voor de testuitslag.

LAMP (loop mediated isothermal amplification) lijkt op de bekende PCR test maar is goedkoper, minder veeleisend met betrekking tot de benodigde laboratoriuminfrastructuur en geeft sneller resultaten.

Het CoronaEspresso-minilabje is te gebruiken voor elke RNA/DNA-detectie met LAMP. In samenwerking met microbiologen van TNO in Zeist is de CoronaEspresso succesvol getest met synthetisch (SARS-CoV-2) RNA en echte monsters van mensen.

“Gecentraliseerd testen is tot op zekere hoogte nuttig en haalbaar wat betreft capaciteit. Voor het efficiëntere en doeltreffendere gedecentraliseerd testen - thuis, op school, op het werk - waren geen goede alternatieven beschikbaar”, legt onderzoeker Vittorio Saggiomo van de Wageningse universiteit uit.

“Beschikbare thuistests zijn op antilichamen gebaseerde tests. Dat werkt vooral goed bij hoge virusconcentraties, maar waarmee mensen met een minder hoge virusconcentratie negatief testen. Een LAMP-type thuistest met een vergelijkbare betrouwbaarheid als de PCR-test is dus van grote toegevoegde waarde. Bovendien zijn antilichamen-type tests slechts één keer te gebruiken en worden ze daarna weggegooid. Dat willen wij juist niet.”

De BioNanoTechnology-groep van de Wageningse universiteit heeft inmiddels honderden CoronaEspresso’s gemaakt en gedeeld met onderzoekers die ze willen uitproberen. Saggiomo en medewerkers zijn nu ook bezig de monstername op basis van neus-/keelswabs of speeksel en praktische zaken omtrent de LAMP-reactiemengsels te optimaliseren.