De Vlaamse Waterweg laat 10 walstroomkasten installeren

SPIE Belgium, dat vorig jaar samen met partners Phoenix en Involtum een prototype voor walstroomkasten ontwikkelde, kreeg hiervoor een eerste bestelling van De Vlaamse Waterweg.

Trefwoorden: #binnenvaart, #De Vlaamse Waterweg, #SPIE, #walstroom

Lees verder

Techniek

( Foto: SPIE )

ENGINEERINGNET.BE - Walstroom bestaat uit een elektriciteitskast langs de oevers van havens of bevaarbare waterlopen waar boten kunnen aanmeren en zich van stroom kunnen voorzien. Dit heeft als voordeel dat de boten hun vervuilende dieselgeneratoren niet moeten laten draaien voor het opwekken van de nodige energie op de boot.

Tevens kunnen de schippers via een app op hun smartphone de walstroomkast in- en uitschakelen en hun energieverbruik betalen. De exploitant kan via een platform op het internet een overzicht raadplegen van de ingeschakelde kasten, de verbruikte energie en de inkomens die hiermee gepaard gaan.

In 2019 besloot SPIE Belgium om samen met partners Phoenix, verantwoordelijk voor de hardware, en het Nederlandse Involtum, verantwoordelijk voor het betaalplatform, een prototype te ontwikkelen voor walstroomkasten.

Vandaag haalt het bedrijf haar eerste contract binnen en zullen ze voor het agentschap De Vlaamse Waterweg 10 walstroomkasten produceren en installeren aan het Wijnegemse sluizencomplex op het Albertkanaal, in de provincie Antwerpen.

Hierdoor zullen er voortaan kasten staan aan beide zijden van het drukste sluizencomplex van het land.


Deze werken passen in het project BENEFIC1 van het Europese programma ‘Connecting Europe Facility’, dat gefinancierd wordt door de Europese Commissie.