Robots zorgen voor nauwkeurige sturing van chirurgische katheters

De Nederlandse UTwente ontwierp een robotchirurgie-platform dat chirurgische katheters heel precies bestuurt door middel van extern opgewekte elektromagnetische velden.

Trefwoorden: #elektromagnetische velden, #katheters, #platform, #robotchirurgie, #UTwente

Lees verder

research

( Foto: UTwente )

ENGINEERINGNET.BE - Normaal gesproken is het succes van een minimaal-invasieve chirurgische (MIS) procedure afhankelijk van de capaciteiten van de medische professional.

Bekende MIS-operaties zijn onder meer vasculaire operaties, waarbij katheters in het lichaam worden ingebracht en naar een bepaalde plaats worden gestuurd waar ze worden gebruikt om een bloedvatprobleem te behandelen.

Een bijzondere uitdaging bij vasculaire operaties is de nauwkeurige positionering van de kathetertip. Onderzoeker Christoff Heunis van UTwente ontwierp daarom het ARMM-systeem, een robotchirurgie-platform dat chirurgische katheters bestuurt door middel van extern opgewekte elektromagnetische velden.

Heunis ziet het als een veilig en nauwkeurig alternatief voor handmatige besturing en hoopt chirurgen manipulatie tool te geven waarmee een ingreep sneller is te voltooien.

Door gebruik te maken van één enkele collaboratieve robotarm zou dit ARMM-platform (Advanced Robotics for Magnetic Manipulation) gemakkelijk in de OK kunnen worden ingepast, terwijl het toch weinig ruimte inneemt.

Tot dusver heeft hij in het Laboratorium voor Chirurgische Robotica van UTwente aangetoond dat katheters magnetisch zijn te besturen in fantoomslagaders en in dierlijk weefsel, met een precisie op sub-millimeterniveau.

Momenteel werkt Heunis samen met Novel-T om de haalbaarheid van dit systeem in ziekenhuizen in Nederland en Duitsland te onderzoeken.

"Mijn team en ik hebben actief bijgedragen aan het opstarten van een startup bedrijf, geheten Flux Robotics, en ik doe momenteel mee aan de UT Challenge, waar ik door ben naar de volgende ronde. Ik sta ook op de shortlist van de startup competitie Digitale Euregio Top 2021, waar ik de startup in mei zal vertegenwoordigen."