Vorig jaar werd 42% van de bedrijven door cyberaanval getroffen

Uit het Cyber Readiness Report 2021 van verzekeraar Hiscox blijkt dat maar liefst 42% van Belgische bedrijven getroffen werden door één of meerdere cyberaanvallen.

Trefwoorden: #cyberattack, #cybercrime, #Hiscox, #ransomware, #verzekering

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot rapport Hiscox )

ENGINEERINGNET.BE - Hiscox ondervroeg meer dan 6.000 ondernemingen in acht westerse landen (België, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Nederland, Spanje, VK en VS), waaronder 525 Belgische bedrijven van verschillende maten uit diverse sectoren. Opvallend: 19% van de cyberaanvallen waren ransomware.

Er gaat geen week meer voorbij zonder dat een bedrijf of instelling lam ligt door een cyberaanval. Volgens het Hiscox Cyber Readiness Report 2021 werd vorig jaar 42% van de bedrijven in ons land het slachtoffer van dit soort aanvallen.

Jeremy D’Hondt, Sales and Development Underwriter Cyber Risk, Hiscox Belgium: “Dit cijfer strookt met het feit dat bedrijven het afgelopen jaar massaal op de digitale kaart hebben gewed, met name door over te schakelen op telewerken en e-handel.”

Een cyberaanval kostte een gemiddeld Belgisch bedrijf vorig jaar iets minder dan 10.000 euro. Het hoogste bedrag dat een onderneming in ons land betaalde in 2020 was 496.323 euro of bijna een half miljoen euro.

Het rapport toont dat de kosten van een cyberaanval vaak groter zijn dan alleen het betalen van losgeld en de infrastructuur te herstellen. Een kwart van de getroffen bedrijven (27%) liet weten dat ze ook reputatieschade opliepen door een cyberaanval en één op de vijf (19%) zegt daardoor klanten verloren te hebben. Daarenboven laat 18% weten dat ze het door de aanval moeilijker hebben om nieuwe klanten aan te trekken.

In verband met ransomware, staat België samen met Duitsland op kop qua aantal aanvallen. Dat betekent echter niet dat Belgische bedrijven ook het meeste of het snelste losgeld betalen. In België betaalde volgens de studie de helft van de getroffen bedrijven (49%) het gevraagde losgeld. Dat is beduidend lager dan in de andere landen (gemiddeld 58%).

Het Cyber Readiness Report bekijkt naast het aantal cyberaanvallen en hun impact ook hoe goed bedrijven voorbereid zijn op cyberaanvallen. Belgische bedrijven zijn volgens dit model over het algemeen niet goed voorbereid. Van de acht bevraagde landen scoort alleen Spanje lager.


Het Hiscox Cyber Readiness Report kan je hier downloaden