Groots opgezet EU-project moet coatingindustrie innoveren en vergroenen

Onder coördinatie van het Helmholtz Center Hereon hebben twaalf partners in zeven landen VIPCOAT opgestart, om corrosie­beschermings­technologieën sneller en duurzamer te ontwikkelen.

Trefwoorden: #coating, #corrosie, #corrosiebescherming, #Europees project, #VIPCOAT, #VUB

Lees verder

Nieuws

( Foto: kadmy - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - De Europese Unie financiert het project vijf jaar binnen het kader van het programma Nanotechnologies, Advanced Materials, Biotechnology, and Advanced Manufacturing and Processing (NMBP).

De VUB-onderzoeksgroep SURF en Elsyca, een VUB-spin-off, zijn een belangrijke partner in dit project. Prof. Herman Terryn: “Wij staan samen in voor het ontwikkelen van een innovatieve modelleringstool, die corrosiebescherming in 3D zal kunnen gaan voorspellen. Deze tool zal kunnen gebruikt worden bij het ontwikkelen van nieuwe corrosiebeschermingssystemen.”

Coatings of beschermingslagen vind je overal. Denk maar aan coatings om materialen als beton, staal en hout brandwerend te maken, vliegtuigen, auto’s en ander metaal een langere levensduur te geven, werkoppervlakken makkelijker te reinigen of om oppervlakten minder glad te maken. Er wordt steeds gezocht naar nieuwe, betere coatings en dat is vaak een langdurig en duur proces. De coatingindustrie zelf is ook niet meteen de meest groene en duurzame industrietak.

Het EU H2020-project VIPCOAT (Virtual Open Innovation Platform for Active Protective Coatings Guided by Modelling and Optimization) wil hierin verandering brengen. Dit wordt een open innovatieplatform voor ingenieurs die materialen voor deklagen ontwikkelen. Het platform richt zich vooreerst op de vliegtuigindustrie.

In de toekomst zal het evenwel deel gaan uitmaken van de European Materials Modelling Ontology waardoor er ook een transfer naar andere industrietakken mogelijk wordt. Het open innovatieplatform zal dan door verschillende actoren zoals research, politieke of publieke sectoren kunnen worden geraadpleegd.

Dit project wil zowel dienen als database (voor experimentele, industrierelevante en modelling data), als wetenschappelijke infrastructuur en als simulatietool. Artificiële Intelligentie en fysisch gebaseerde modelling zullen worden gecombineerd om het maken van industrierelevante corrosiebeschermende coatings te gaan optimaliseren.

Het platform zet sterk in op duurzaamheid en zoekt actief naar het verminderen van energieverbruik, productiestappen, en het gebruik van fossiele brandstoffen. Met geavanceerde modelling, zoals de VUB en Elsyca ontwikkelen, wil VIPCOAT de transitie naar groene, goedkope en efficiënte coatings actief gaan stimuleren.