B-PHOT gaat STEAM-Academy oprichten

In 2023 moet het een educatief centrum worden voor wetenschap, technologie, techniek, kunst en wiskunde. Het project verenigt VUB-faculteiten om de academie van de toekomst op te zetten.

Trefwoorden: #B-PHOT, #kunst, #opleiding, #proeftuin, #STEAM, #techniek, #VUB, #wetenschap, #wiskunde

Lees verder

Opleiding

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - De STEAM Academy biedt een unieke kans om samen te werken met de gemeente Gooik, Pajottenland, Zennevallei en met de ‘smart region’ Vlaams-Brabant.

Verder worden ook de bibliotheek, kunstacademie en de muziek-, woord- en dansacademie in het gebouw verplaatst. Deze combinatie zal veel interessante synergiën ontwikkelen.

Naast basis- en middelbare scholieren wil de academie ook jongeren, docenten en omwonenden, maar ook ondernemers uit de regio aantrekken. VUB-studenten en -onderzoekers krijgen de kans om hun theorieën te implementeren.

De universiteit zal polyvalente ruimtes en een auditorium voor 150 personen bieden. Deze ruimtes zullen modulair zijn om een breed scala aan activiteiten te bedienen. Naast een Bio Hacklab zal een VUB FabLab openstaan voor alle geïnteresseerde creatievelingen en zal het vele evenementen en workshops organiseren.

B-PHOT-directeur Hugo Thienpont: “Dit project zal niet het gewone klaslokaal zijn. Het educatieve centrum biedt onderdak aan een breed scala aan activiteiten, zoals zomerkampen en wetenschapsclubs. De VUB biedt zelfs een testomgeving voor het digitale klaslokaal van de toekomst.”

De eerste stap is al in volle gang. In de tuinen van de VUB Photonics Campus lanceerde B-PHOT de Groeituin 5.0, een buitenlab waar kinderen tijdens wekelijkse bijeenkomsten betrokken kunnen zijn bij wetenschap, technologie en techniek.


Deze samenwerking met de VUB, Authentical en tal van andere regionale actoren kreeg de steun van VLAIO om trajecten te verzorgen voor kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar.

Lees ook een interessant interview met Hugo Thienpont dat eerder verscheen in Engineeringnet Magazine