Nieuw investeringsfonds voor beloftevolle nanotech start-ups

De Vlaamse Regering steekt 30 miljoen euro in de oprichting van een nieuw imec.xpand fonds. Deze strategische investering creëert een hefboom tot het aantrekken van privaat durfkapitaal.

Trefwoorden: #imec.xpand fonds, #Indigo Diabetes, #KU Leuven, #nanotech, #Pulsify Medical, #start-ups, #UGent, #Vlaamse Regering

Lees verder

Nieuws

( Foto: sdecoret - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Het eerste imec.xpand fonds heeft in 12 start-ups geïnvesteerd en gezorgd voor 170 jobs, wat de komende jaren verder stijgt.

"Met dit tweede fonds willen we nog meer start-ups aantrekken en laten groeien tot grote bedrijven.” aldus Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits.

Imec.xpand is een onafhankelijk beheerd durfkapitaalfonds dat gericht is op innovatie in nanotechnologie. Het eerste fonds ging in 2017 van start met een beschikbaar kapitaal van 117 miljoen euro.

Ook een aantal internationale bedrijven (Samsung, Applied Materials, Philips, SK Hynix) investeerden in dit fonds, alsmede financiële instellingen (BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius Insurance), universiteiten (KU Leuven, UGent) en lokale en internationale overheidsgerelateerde partijen (FPIM, Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, PMV).

Door investeringen te koppelen aan de unieke infrastructuur en de expertise die onderzoekscentrum imec heeft opgebouwd door jarenlange samenwerking in de halfgeleiderindustrie, speelt imec.xpand een onderscheidende rol.

Dit unieke kader maakt deep-tech innovatie mogelijk waardoor ambitieuze start-ups concrete oplossingen kunnen ontwikkelen voor maatschappelijke uitdagingen, zoals in de gezondheidszorg.

Recent leidde imec.xpand een investeringsronde van 5,4 miljoen euro in Pulsify Medical. Deze spin-off van imec en KU Leuven ontwikkelt een slimme pleister die op basis van ultrasone golven de werking van het hart kan monitoren.

Vorig jaar investeerde imec.xpand in Indigo Diabetes, een spin-off van imec en de UGent die een kleine, implanteerbare sensor ontwikkelt. Deze sensor zal diabetespatiënten toelaten om continu en accuraat de bloedsuikerspiegel te meten, wat hun levenskwaliteit en gemoedsrust zal verbeteren.

De imec.xpand portefeuillebedrijven hebben gezamenlijk al meer dan 170 miljoen euro aan zaai- en groeikapitaal opgehaald. Om de continuïteit van de investeringen te garanderen, werd beslist om een nieuw imec.xpand fonds op te zetten dat operationeel moet zijn in 2022.