Fluvius zet unieke energieproeftuin onder stroom

De Vlaamse netbeheerder heeft twee grote elektriciteitscabines geplaatst op de site van Green Energy Park in Zellik. VUB en UZ Brussel creëren hier de eerste ‘energieproeftuin’ van Europa.

Trefwoorden: #elektriciteitscabines, #energieproeftuin, #Europa, #Fluvius, #Green Energy Park, #UZ Brussel, #VUB, #Zellik

Lees verder

Techniek

( Foto: Fluvius )

ENGINEERINGNET.BE - Het Green Energy Park wordt een nieuwe onderzoekscampus in de industriezone Researchpark van Zellik, gelegen vlakbij de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Universitair Ziekenhuis Brussel (UZ Brussel).

De campus zal op termijn uitgroeien tot een proeftuincentrum met onder meer het Smart Village Lab: een slimme woon- en werkwijk met zeven woningen, een snellaadplatform voor elektrische wagens, zonnepanelen, drie windmolens, twee megawattuur wijkbatterijen en nog veel meer.

“Beschouw het als een energiespeeltuin van 20 MW,” zegt Jimmy Van Moer, directeur bij Green Energy Park. “We bieden een unieke ‘live’ setting voor bedrijven, academici en onderzoekers om hun technologie te testen."

"We mikken daarbij vooral op elektriciteit, en op termijn ook op andere energiebronnen zoals warmte, koude, waterstof en water. Alle toepassingen, of het nu gaat om opslag, data of mobiliteit, zijn hier te testen in een omgeving waar verbruik en productie maximaal in evenwicht zijn.”

“Deze proeftuin vormt eigenlijk het Vlaamse energielandschap zoals dat er tussen 2030 en 2050 zal uitzien, maar dan vandaag al actief,” stelt Stijn Adam van Fluvius. "Voor ons is het een unieke plek om bij te leren."

"Bijvoorbeeld over hybride netten, waar diverse energievormen elkaar aanvullen. Of over lokale energiegemeenschappen, een nieuwe samenwerkingsvorm van klanten, waar we in de komende jaren meer mee te maken krijgen en die ook specifieke uitdagingen stellen aan onze netten.”

De aansluiting op het netwerk bestaat uit twee elektriciteitsposten van elk 9 meter lang. De ene is ingericht als een standaard elektriciteitscabine met een transformator van 1000 kVA en slimme technologie om te communiceren met het centrale netbeheersysteem van Fluvius. In de tweede cabine kan allerlei testapparatuur worden geplaatst.

Naast de cabines staat nog een houten constructie: het controlecentrum van Green Energy Park waar de resultaten van elke test worden opgevolgd. Ook hier zijn digitale energiemeters cruciaal: Fluvius plaatste er al veertien, verspreid over de campus.