Primeur: eerste multimodaal waterstoftankstation geopend in Antwerpen

CMB.TECH ontwikkelde dit eerste tankstation ter wereld dat groene waterstof produceert en gebruikt wordt voor de aandrijving van schepen, tube trailers, auto's, vrachtwagens en bussen.

Trefwoorden: #CMB.TECH, #CO2, #haven, #Port of Antwerp, #waterstof

Lees verder

Techniek

( Foto: CMB.TECH )

ENGINEERINGNET.BE - Het waterstoftankstation werd gebouwd aan het Havenhuis in Antwerpen.

CMB.TECH koos bewust voor deze locatie op de grens tussen de stad en de haven om enerzijds de vele industriële toepassingen in de haven van waterstof te voorzien, en het anderzijds toch goed bereikbaar te houden voor het grote publiek.

Naast het waterstoftankstation pakt het bedrijf ook uit met de eerste dual fuel truck op waterstof. De dual fuel technologie is haalbaar, betaalbaar en groen en laat toe om op korte termijn verschillende applicaties om te bouwen.

De Lenoir truck is de kickstart van emissiereductie binnen de logistieke sector. Deze waterstoftruck heeft de symbolische naam ‘Lenoir’ gekregen met de verwijzing naar Étienne Lenoir, een Belg die in 1860 de eerste verbrandingsmotor op waterstof bouwde.


Over de werking van het waterstoftankstation
Elektriciteit en water (H2O) worden via de elektrolyser omgezet in waterstof. Via een compressor wordt deze waterstof tot een zeer hoge druk opgepompt naar verschillende buffers. Deze buffers zorgen ervoor dat een auto, vrachtwagen of schip kan tanken.

Naast het tankstation bevat de site ook twee trailerdokken waarmee de groene geproduceerde waterstof kan worden overgepompt naar trailers die de havenapplicaties kan voorzien van waterstof. Daarnaast zijn er een aantal ultra snelle laadpalen voor elektrische auto’s waarbij je wagen op minder dan 15 minuten opgeladen kan worden.