30.000 STEM-profielen gezocht voor toekomstige klimaatneutrale industrie

De komende 15 jaar is er nood aan 30.000 nieuwe talenten in de basis­industrie (chemie, kunststoffen, metalen en staal). Het gaat dan vooral over technisch geschoolden op alle niveaus.

Trefwoorden: #bijscholing, #Hilde Crevits, #klimaatneutraal, #opleiding, #STEM, #Vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot rapport )

ENGINEERINGNET.BE - Om aan de aan­wervings­behoefte te voldoen, zullen meer jongeren een STEM-opleiding moeten volgen. Bovendien zullen ook de taken van de 76.000 werknemers die momenteel aan de slag zijn in deze sectoren sterk evolueren.

Voor die laatsten is er nood aan doorgedreven om- en bijscholing in groene en digitale thema’s. Dat blijkt uit de studie ‘Skills roadmap voor de Vlaamse klimaattransitie’ van het adviesbureau Roland Berger die op vraag van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits werd uitgevoerd.

De Europese ambitie om tegen 2050 klimaatneutraal te worden, vormt een enorme uitdaging voor de Vlaamse basisindustrie. Zo zullen industriële processen grondig moeten veranderen, bijvoorbeeld door het gebruik van nieuwe grondstoffen of gerecycleerd materiaal en slimmere energievoorzieningen. Ook een nog intensere uitwisseling tussen bedrijven dringt zich op.

Daarnaast worden in de studie 7 beleidsuitdagingen naar voren geschoven. Zo zullen er 30.000 nieuwe mensen nodig zijn tot 2035, goed voor ongeveer 40% van het huidige aantal werknemers in deze sectoren. Het gaat dan vooral over jobs als wetenschappers, ingenieurs, technici, maar ook verkopers, managers en ondersteunend personeel op juridisch, maatschappelijk en logistiek vlak.

Crevits: “Innovatie, digitalisering en de opmars van vernieuwende technologieën zorgen er dus niet voor dat jobs verdwijnen. Integendeel, het zorgt er net voor dat er jobs bijkomen.”

Vooral de schaarse STEM-profielen zijn gegeerd, wat naast de nood aan nieuwe profielen een tweede uitdaging vormt. Daarom zet de minister volop in op STEM-academies om meer jongeren richting STEM-jobs te leiden.

In 2019 hadden 162 gemeenten een STEM-academie, dit aantal is in 2020 gestegen tot 221 gemeenten. Het is de ambitie om in elke gemeente in Vlaanderen een academie op te richten zodat jongeren daar kennis kunnen maken met techniek en wetenschap.

Daarnaast zullen ongeveer 59.000 werknemers bijgeschoold moeten worden inzake kennis over groene thema’s, waaronder duurzaam design, (hernieuwbare) energie, efficiëntie, circulaire productie en het ontwikkelen van duurzame business modellen.

Tot slot blijkt uit de studie dat de zogenaamde ‘soft skills’ aan belang winnen. Vaardigheden die bij zo’n 67.000 werknemers verder ontwikkeld en getraind moeten worden. Het gaat dan bijvoorbeeld over creatief denken, flexibel plannen en organisatie- en transformatiemanagement.

De grootste uitdaging is een flexibele arbeidsorganisatie en planning. De fabrieksvloer zal namelijk getransformeerd worden door robotisering, digitale sturing, industrie 4.0, … Dat vraagt om nieuwe vormen van werken, organiseren en leidinggeven.


Klik hier voor het volledige rapport van deze studie