83% van Belgische werkgevers krijgt vacatures moeilijk ingevuld

Volgens de nieuwste ManpowerGroup Barometer melden de Belgische werkgevers bemoedigende wervingsintenties voor de zomermaanden. Maar over de invulling van vacatures zijn ze minder positief.

Trefwoorden: #jobbarometer, #ManpowerGroup, #wervingsintenties

Lees verder

Nieuws

( Foto: ManpowerGroup )

ENGINEERINGNET.BE - Van de 567 Belgische werkgevers die eind april werden bevraagd, overweegt niet minder dan 25% hun personeelsbestand tegen eind september 2021 uit te breiden, terwijl 11% het aantal werknemers plant te verminderen. 59% van de bevraagde werkgevers verwacht geen verandering.

Na correctie van de seizoenvariaties bereikt de Nettotewerkstellingsprognose de optimistische waarde van +13%, een stijging voor het vierde kwartaal op rij. Dat is een stijging van 4 punten ten opzichte van het vorige kwartaal en van 19 punten in vergelijking met het 3e kwartaal van 2020.

Volgens de enquête van ManpowerGroup verwacht 55% van de in België bevraagde werkgevers dat hun onderneming tegen eind januari 2022 terug aan hetzelfde ritme zal aanwerven dan in de periode vóór de pandemie. 18% denkt dat dit nooit zal gebeuren.

Volgens de resultaten van de enquête zal de arbeidsmarkt tijdens de zomermaanden in alle drie de gewesten groeien: +17% in Wallonië, +16% in Brussel (hoogste prognose in twee jaar) en +11% in Vlaanderen.

Terwijl het herstel van de arbeidsmarkt zich doorzet, zullen werkgevers geconfronteerd worden met een tekort aan talent dat ManpowerGroup in 15 jaar nooit heeft gezien. 83% van de bevraagde werknemers in België verklaart moeilijkheden te ondervinden bij het invullen van hun vacatures.

Dat is een sterke stijging van 24 punten ten opzichte van 2019. In de drie gewesten vinden werkgevers niet genoeg kandidaten (of zelfs geen) die aan hun eisen voldoen.

Het tekort aan talent treft 91% van de werkgevers in Wallonië (+41 procentpunten), 84% in Brussel (+29 procentpunten) en 75% in Vlaanderen (+9 procentpunten).