Luxemburgse MeluXina supercomputer aan de slag

Op 7 juni is MeluXina, de eerste supercomputer, in Luxemburg ingehuldigd. Na VEGA (in Marobor, Slovenië) is het de tweede supercomputer die EuroHPC JU in drie maanden tijd on line brengt.

Trefwoorden: #Atos, #EuroHPC JU, #Luxemburg, #MeluXina, #supercomputer

Lees verder

research

( Foto: Luxprovide )

ENGINEERINGNET.BE - MeluXina haalt, op basis van de BullSequana XH2000-technologie, meer dan 10 petaflops (10 miljoen miljard berekeningen per seconde).

Daarmee behoort het tot de top 50 supercomputers ter wereld. Groene energie van een warmtekrachtcentrale, die door houtafval gevoed wordt, drijft de petascale-computer aan. MeluXina is gefinancierd via een gezamenlijke investering van ongeveer €30 miljoen van de Europese Unie en Luxemburg.

Atos werd gekozen voor de aankoop, levering, installatie en het onderhoud van de petascale-supercomputer, in het datacenter van LuxProvide in Bissen, Luxemburg.

MeluXina zal ervoor zorgen dat Luxemburgse en Europese wetenschappers -maar ook de publieke sector en de industrie- samenwerken in grote internationale wetenschappelijke projecten rond kunstmatige intelligentie, klimaatverandering, bio-engineering en weersvoorspellingen.

MeluXina maakt deel uit van het initiatief van de European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU) om world-class supercomputers in Europa uit te poten. Toegangstijd tot de supercomputers van EuroHPC JU wordt vanaf juni 2021 toegewezen aan gebruikers in de Europese wetenschappelijke, industriële en publieke sector volgens de eigen principes van de EuroHPC JU Council-verordening en het toegangsbeleid van de JU.

In het kader van de gemeenschappelijke onderneming EuroHPC zijn vier andere petascale-supercomputers aangekocht: VEGA, die gehost wordt in het Institute of Information Science in Maribor (Slovenia) werd midden april operationeel.

Voorts Discoverer (Bulgarije), Karolina (Tsjechië) en Deucalion (Portugal). Ook zijn er met LUMI (Finland) en LEONARDO (Italië) twee pre-exascale supercomputers aangeschaft om de petascale-machines aan te vullen.


Lees ook een ander interessant bericht dat eerder al op onze website verscheen