Future Logistics Hub helpt West-Vlaamse kmo’s aan Physical Internet

POM West-Vlaanderen creëert in de ABC-toren van Zeebrugge een interactief belevingscentrum om bedrijven, organisaties en studenten te informeren en te inspireren over Physical Internet.

Trefwoorden: #ABC-toren, #belevingscentrum, #Future Logistics Hub, #kmo’s, #Physical Internet, #POM West-Vlaanderen, #West-Vlaams, #Zeebrugge

Lees verder

Nieuws

( Foto: POM West-Vlaanderen )

ENGINEERINGNET.BE - De basis voor duurzame goederenstromen van de toekomst is Physical Internet: een netwerk van logistieke knooppunten die goederen op de meest efficiënte wijze van oorsprong naar bestemming brengt.

Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen: “Met Physical Internet creëren we volledig verbonden en open multimodale netwerken van logistieke hubs, zoals havens, luchthavens, inland terminals en distributiecentra."

"Alle componenten zorgen op basis van realtime informatie voor een veilige en flexibele manier om goederen en informatie te verplaatsen, op te slaan, te leveren, te consumeren en te delen. Zo creëren we synchromodaal transport met duurzame en efficiënte logistiek waarbij correcte aflevering op het juiste tijdstip voorop staat.”

“Daarvoor moeten we eerst kmo’s overtuigen om meer in te zetten op digitaliseren. Er zijn veel nieuwe technologieën zoals blockchain, AI, big data, internet of things, digital twins, AR/VR die het logistieke proces naar een hoger niveau tillen,” stelt De Bethune.

“Denk daarbij ook aan automatische magazijnen of autonoom transport. En er is een grote rol weggelegd voor samenwerking. We moeten evolueren naar een open, globaal supply chain netwerken waarin alle stakeholders met elkaar samenwerken.”

Met de Future Logistics Hub wil POM West-Vlaanderen bedrijven informeren en inspireren. “Bezoekers leren met een serious game over optimalisatie van hun supply chain en ontdekken de meerwaarde van multimodaal transport. We doorlopen samen de verschillende bouwstenen om tot een toekomst met Physical Internet te komen."

"Onder meer Agristo, Westlandia, Oesterbank, Zoutman, Seafar en Groep De Cloedt etaleren hun best practices in de hub. Elke zes maanden voegen we nieuwe innovatieve bedrijfscases toe,” stelt De Bethune.