Nawatechnologies produceert rol-op-rol energieopslagfilm

Het Franse Nawatechnologies begint zijn verticaal gerichte koolstofnanobuisjes (VACNT)-materialen te produceren in Rousset bij Aix-en-Provence.

Trefwoorden: #batterij, #composiet, #nanotubes, #Nawatechnologies, #supercap, #VACNT

Lees verder

Techniek

( Foto: Nawatechnologies )

ENGINEERINGNET.BE - De speciale productielijn wist voor het eerst VACNT -Vertically Aligned Carbon Nanotube- koolstofnanobuisjes op beide zijden van een aluminium substraat (gelijktijdig en homogeen) te kweken. Dat gebeurde bovendien bij atmosferische druk met een Chemical Vapour Deposition (APCVD) proces en van rol-op-rol.

De nanobuisjes, die typisch een diameter van 5 nm hebben en zo’n 100 nm lang zijn, worden bekleed. De technologie, die helemaal geen zeldzame of dure materialen vergt, is het resultaat van 15 jaar O&O bij CEA (Commissariat à l’Energie Atomique et aux Energies Alternatives) en de universiteiten van Cergy en Tours.

Toepassingen voor deze gepatenteerde VACNT-technologie: energieopslag, denk koolstofelektroden voor batterijen en ultracaps. NAWACap biedt tot vijf keer meer stroomcapaciteit dan conventionele technologie, laadt veel sneller en veel vaker. Maar ook innoverende, versterkte composieten (NAWAStitch).

Nawatechnologies, dat in 2013 opgericht werd, nam eind vorig jaar immers het Amerikaanse N12 Technologies over -nu Nawa America- dat VACNT-materialen gebruikt om composieten te versterken. Beide technologierichtingen kunnen ook gecombineerd worden: energieopslag ingebed in composieten structuren. Koetswerk of vleugel fungeren dan tegelijk als batterij.

Nawatechnologies proces is volledig schaalbaar. Opschalen kan door de foliebreedte op te trekken en de snelheid van het rol-op-rol gebeuren te verhogen. Vandaag kan het bedrijf tot 200 micrometer lange VACNTs op een 30 cm brede aluminiumfolie doen groeien, tegelijk aan beide zijden. Dat kan ook selectief (op welbepaalde plaatsen, volgens bepaalde patronen,…).

Aanvankelijk zullen met het nieuwe materiaal prototypes en kwalificaties gebeuren bij klanten in verschillende markten zoals de automobielindustrie, elektrisch gereedschap, automatisch geleide voertuigen en IoT-sensoren. Volgend jaar start de massaproductie.

Het modulaire productiesysteem is naar verluidt heel compact. De efficiëntie van het proces moet ervoor zorgen dat NAWA's grensverleggende VACNT-materiaal snel competitief wordt met bestaande technologie.


Video:

Lees over dit onderwerp een eerder verschenen artikel in Engineeringnet Magazine