Holmiumbolletjes voor behandeling leverkanker

Het Nederlandse medische technologiebedrijf Quirem Medical gebruikt sinds kort de BR2-onderzoeksreactor van SCK CEN bij de productie van QuiremSpheres.

Trefwoorden: #BR2-onderzoeksreactor, #holmiumbolletjes, #Leverkanker, #Nederland, #Quirem Medical, #SCK CEN

Lees verder

Techniek

( Foto: SCK CEN )

ENGINEERINGNET.BE - Leverkanker is nu nog de zevende meest voorkomende en derde meest dodelijke kanker ter wereld. Een veelbelovende behandeling is het gebruik van een therapeutisch radio-isotoop holmium-166.

De radio-isotoop wordt in de vorm van miljoenen kleine bolletjes in de slagader van de lever gespoten. De holmiumbolletjes lopen vast in de allerkleinste haarvaten van de levertumoren en geven daar lokaal hun straling af.

De tumoren krimpen of verdwijnen, terwijl het omringende gezonde leverweefsel gespaard blijft. Patiënten met leverkanker bij wie opereren geen optie is, komen in aanmerking voor deze behandeling, beter bekend als ‘selectieve interne radiatie' (SIRT).

Het Nederlandse medische technologiebedrijf Quirem Medical heeft deze technologie ontwikkeld. Hun product QuiremSpheres is het enige commercieel verkrijgbare SIRT-product op basis van holmium-166.

In Deventer, waar het bedrijf gevestigd is, worden de zogenaamde microsferen geproduceerd. Op het moment van productie bevatten ze het stabiele isotoop holmium-165. Om het therapeutische effect te bekomen, moeten ze nog ‘geactiveerd’ worden.

Dit gebeurt bij SCK CEN. “We activeren de microsferen in de BR2-onderzoeksreactor door ze met neutronen te bombarderen”, stelt Bernard Ponsard, productiemanager bij SCK CEN.

Onlangs werden de eerste patiënten behandeld met holmiummicrosferen. "We zijn blij dat we, na een periode van testen en valideren, nu de BR2-onderzoeksreactor kunnen gebruiken voor klinische producties", zegt Jan Sigger, CEO van Quirem Medical.

Beide partners verwachten dat de vraag naar holmium-166 zal stijgen. In tegenstelling tot yttrium (de standaard in SIRT-behandelingen) zijn holmiumbolletjes namelijk goed zichtbaar te maken op MRI- en SPECT CT-scans. Zo kunnen artsen de behandeling op de patiënt afstemmen.

”Met de hoge betrouwbaarheid van de BR2-reactor zijn we ervan overtuigd dat we kunnen voldoen aan de stijgende vraag naar onze producten in Europa en daarbuiten”, aldus Sigger.