Breeddekkend 5G-netwerk uitgetest in Leuven

Telenet test samen met de stad Leuven, KU Leuven en imec mogelijkheden van 5G uit. Via een tijdelijke licentie werden 17 5G-zendmasten op verschillende plaatsen in Leuven geïnstalleerd.

Trefwoorden: #5G, #imec, #KU Leuven, #netwerk, #Telenet, #testproject

Lees verder

Nieuws

( Foto: Telenet )

ENGINEERINGNET.BE - Telenet wil via verschillende proefprojecten de mogelijkheden van 5G onderzoeken en in kaart brengen.

Enkele concrete projecten die momenteel al uitgetest worden zijn: haarscherpe camerabeelden van sluikstorters permanent doorsturen naar de controlekamer van de politie, studenten die wateronderzoek doen op een plaatsen zonder bekabeld netwerk en real time data willen capteren of bezoekers op een groot openluchtevenement een perfecte WiFi-verbinding geven.

Telenet installeerde hiervoor samen met het stadsbestuur en imec zeventien zendmasten om een breeddekkend 5G-netwerk uit te rollen in Leuven. De masten bevinden zich onder meer rond de imec-site, de KU Leuven-campus voor ingenieursstudenten, de site rond De Hoorn aan de Vaart en het bedrijvenpark in Haasrode.

Telenet werkt als telecompartner ook mee aan een reeks onderzoeken bij imec, want 5G kan in heel uiteenlopende activiteiten en sectoren worden toegepast. Denk maar aan de logistieke sector, robotica, gezondheidszorg, virtual reality, het tracken en tracen van kostbare materialen of mobiliteit.

Zo heeft project ‘5G Blueprint’ als doel vrachtwagens zonder chauffeur vanop een afstand te besturen in een corridor die loopt tussen de logistieke centra van Antwerpen en Rotterdam.

En in het project ‘Live-G’ onderzoeken beiden (samen met onder andere facilitair bedrijf Videohouse en het Leuvense bedrijf THEOplayer) hoe 5G een rol kan spelen tijdens de captatie en het live doorsturen van beelden van een sportwedstrijd.