3Dexperience-platform helpt bij ontwikkeling BioPod’s

Interstellar Lab gebruikt het 3Dexperience-platform van Dassault Systèmes voor het ontwerpen van ‘closed-loop controlled environment habitats and biospheres’, bedoeld voor ruimtemissies.

Trefwoorden: #BioPod, #Dassault Systèmes, #Interstellar Lab, #ruimtemissie

Lees verder

Techniek

( Foto: Interstellar Lab )

ENGINEERINGNET.BE - Researchorganisatie Interstellar Lab koos dat platform, om snel en efficiënt BioPod’s te ontwikkelen. Deze ‘space-ready’ stations zijn bedoeld om bemande missies mogelijk te maken naar de maan en Mars, maar kunnen ook op aarde worden ingezet.

De organisatie gebruikt de Reinvent the Sky-oplossing, die geheel is geoptimaliseerd voor lucht- en ruimtevaarttoepassingen. Hiermee kunnen de medewerkers gemakkelijk samenwerken.

Zo kunnen ontwerpen snel en eenvoudig worden geoptimaliseerd en gevalideerd. Alle leden van een team werken binnen één goed beveiligde omgeving, zodat zij altijd toegang hebben tot de meest recente projectgegevens, ongeacht de vraag wanneer en vanaf welke locatie zij daarmee aan de slag willen.

Het team van Interstellar Lab telt leden in zowel Frankrijk als de Verenigde Staten. Zij maken gebruik van virtual twin-technologie om de prestaties van de BioPod te simuleren en te testen onder extreme klimatologische omstandigheden.

Ook passen zij virtual twins toe om de biologische systemen binnen de BioPod te optimaliseren zodat planten optimaal kunnen groeien. Engineers kunnen hierdoor bijvoorbeeld de impact van wijzigingen ten aanzien van zuurstof, kooldioxide en lichtniveaus simuleren en beoordelen.


ACHTERGROND
BioPod is een opblaasbare dome of koepel die 6 meter breed is, 10 meter lang en 4,5 meter hoog. De constructie maakt gebruik van composietmaterialen om een stevige basis te creëren. Hieraan zijn zachte kunststof materialen toegevoegd als huid of schil van de dome.

De koepel is ontwikkeld om voedselproductie sterk te verbeteren door geavanceerde gewastechnologie te combineren met predictive monitoring. Hierdoor kunnen tal van planten en gewassen worden gebruikt die normaal niet zouden kunnen overleven in een traditionele landbouwopzet.