Pilz meetsysteem toetst mens-robot-samenwerking aan norm

Het Pilz Robot Measuring System (PRMS) is een kracht- en drukmeetsysteem waarmee mens-robot-collaboratie (MRC) conform ISO/TS 15066 kan worden gevalideerd.

Trefwoorden: #Pilz, #Pilz Robot Measuring System, #robot

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Pilz )

ENGINEERINGNET.BE - Zo kan met PRMS de door de ISO/TS voorgeschreven grenswaarden voor kracht of druk van de robotbeweging exact worden gemeten en zodoende worden gevalideerd. PRMS is geschikt voor alle MRS-toepassingen conform ISO/TS 15066, waarin mens en robot een gemeenschappelijke werkruimte delen, zoals Pick & Place-toepassingen.

Laten meten of zelf meten
Het kracht- en drukmeetsysteem PRMS is bij Pilz wereldwijd verkrijgbaar op huurbasis en te koop als volledige toolkit. Niet alleen de huur van het systeem zelf is onderdeel van de huurovereenkomst, maar ook onderhoud, kalibratie en periodieke updates. Hierdoor zijn bedrijven zeker dat de gebruikers beschikken over een technisch up-to-date en goed onderhouden meetsysteem.

Dankzij de huurformule of aankoop kan men bij een wijziging van het MRC-proces met het systeem telkens de noodzakelijke nieuwe metingen zelfstandig uitvoeren. Dit verhoogt de beschikbaarheid van robot-toepassingen en daarmee ook de productiviteit ervan.

Het kracht- en drukmeetsysteem PRMS bevat naast het eigenlijke meetapparaat de benodigde drukmeetfolies, de scanner, negen veren met verschillende veerkrachtconstanten om de verschillende lichaamsgebieden na te stellen.

Ook wordt software voor bediening van het meetapparaat en het bijhouden van protocollen van de metingen meegeleverd. De set omvat bovendien een 1-daagse producttraining en een uitgebreid After Sales Package met onderhoud, kalibratie en continue software-updates.

Technische Specificatie ISO/TS 15066
Voor MRC schrijft de Technische Specificatie ISO/TS 15066 een meting van de kracht en druk van de robotbeweging voor. Hiervoor geeft de TS voor elk lichaamsdeel specificaties voor de betreffende grenswaarden bij een botsing tussen mens en machine.

Als de toepassing tijdens een contact tussen mens en robot binnen deze grenzen blijft, is de toepassing conform de norm. Met het kracht- en drukmeetsysteem van Pilz kunnen deze waarden “geschikt voor de industrie” exact worden vastgesteld en kunnen deze bij de configuratie van MRC-toepassingen worden meegenomen.

Dit verhoogt de veiligheid voor de bedieners van dergelijke toepassingen.


Voor meer informatie:
Pilz Belgium
Poortakkerstraat 37/0201 - B-9051 Sint-Denijs-Westrem
Tel: +32 9 321 75 70 - info@pilz.be - www.pilz.be