Callens bouwt state of the art waterstof gestookte stoomketelinstallatie

Deze installatie wordt geïnstalleerd op de site van Vynova, dat de opgewekte stoom zal gaan inzetten in haar productieprocessen inzetten, onder meer om producten verder te zuiveren.

Trefwoorden: #Callens, #stoomketelinstallatie, #Tessenderlo, #Vynova, #waterstof

Lees verder

Techniek

( Foto: Vynova )

ENGINEERINGNET.BE - Callens is, samen met zusterbedrijf Optimum, volop bezig met de detailengineering van een stoomketelinstallatie voor Vynova, die zowel met waterstof als aardgas kan gestookt worden.

De installatie zal een brandervermogen van meer dan 20 MW hebben en 30 ton stoom per uur kunnen produceren en de installatie zal begin 2022 in gebruik genomen worden op de site in Tessenderlo.

Dimitri Wouters, Site Manager van Vynova Belgium: “We wekken steeds meer waterstof als bijproduct op. Dankzij de nieuwe stoomketel zullen we ook alle extra opgewekte waterstof maximaal kunnen inzetten en verkleinen we onze CO2-uitstoot verder met ongeveer 7.000 ton per jaar.”

Bij het ontwerp van de installatie werden zo veel mogelijk de componenten en de systeemconfiguratie, die bij gasgestookte installaties terug te vinden zijn, geïntegreerd. Dat basismodel finetuneden de ingenieurs vervolgens naar de specifieke eigenschappen van waterstofgas, zoals de kenmerkende waterstofvlam.

Die heeft een veel lagere straling in het infrarode gebied wat voor een grote verschuiving van de temperatuurverdeling in de ketel zorgt. Verder vereisten de hogere verbrandingswaarden en vlamsnelheid een aanpassing aan het technische ontwerp.

Verder werd de installatie klaargestoomd om ver onder de standaard geluids- en uitstootwaarden te blijven en werden alle mogelijke en best beschikbare technieken ingezet om de hoeveelheid NOx tot het minimum te beperken.
 


ACHTERGROND
Vynova is een internationaal chemieconcern met hoofdzetel in Tessenderlo, waar het verschillende basischemicaliën produceert die onder andere in de bouwsector, voor waterzuivering, in de medische wereld, de voedingsindustrie en de farmaceutische sector gebruikt worden. Eén van hun bijproducten is waterstof, een energiedrager die een belangrijke rol zal spelen in onze mondiale energietransitie.