Nieuw logistiek platform in opbouw in Zeebrugse haven

De Lingang Group, een ontwikkelaar van industrieparken, is gestart met het bouwen van een 76.000 m² groot logistiek platform in de haven van Zeebrugge voor de internationale containervaart.

Trefwoorden: #containervaart, #Cosco, #haven, #industriepark, #Lingang, #logistiek platform, #Zeebrugge

Lees verder

Techniek

( Foto: Haven van Zeebrugge )

ENGINEERINGNET.BE - De site wordt opgedeeld in 10 units met elk 10 laad- en loskades en instapklare kantoorfaciliteiten. Het is een van de grootste logistieke project in West-Vlaanderen.

Er wordt ook een containeryard van 22.000 m², een toegangsgebouw met kantoren, parking voor 200 personenwagens, een wachtzone en een drop off-zone voor vrachtwagens voorzien.

Lingang richt zich met deze investering op het aantrekken en huisvesten van internationale logistieke spelers die goederen per container naar Europa invoeren of omgekeerd. De focus ligt daarbij in eerste instantie op e-commerce, automotive en voeding.

Voor dit logistieke project werkt het bedrijf samen met de Chinese containeroperator Cosco Shipping Ports (CSP). Cosco nam in 2017 de APM-diepzeecontainerterminal in Zeebrugge over met als doel om het tot Noord-Europese hub uit te bouwen.

De groep zocht een haven met voldoende capaciteit, een goede ma­­ritieme toegankelijkheid, een hoge productiviteit en een gunstige ligging ten opzichte van de markten om in te investeren.

De keuze viel daarom op Zeebrugge. Sinds de overname heeft CSP flink geïnvesteerd in de terminal, met als resultaat een jaarlijkse groei van 30% van de deepsea-containerdiensten.

Hierdoor staat Zeebrugge opnieuw op de internationale containerkaart. De ontwikkeling van een logistiek cluster sluit volledig aan bij de ambitie om extra containertrafiek aan de CSP Zeebrugge Terminal te binden.

De verwachting is dat de site in augustus 2022 wordt opgeleverd. Lingang heeft naast deze site van 15 ha nog een optie voor de ontwikkeling van 15 ha extra. Dit wordt in een tweede fase ontwikkeld, waarbij ook een rechtstreekse spooraansluiting met een aftakking tot in het magazijn is voorzien.

"Lingang beheert in de Shanghai regio ruim 2 miljoen m² logistieke faciliteiten in distributiezones. Zij brengen de knowhow en ervaring om wereldspelers naar Zeebrugge te halen," aldus Dirk De fauw, burgemeester van Brugge en voorzitter van het havenbestuur Zeebrugge.