Roeselare krijgt wetenschapspark voeding en gezondheid

Vlaams minister voor Economie & Innovatie Hilde Crevits gaf vandaag de eerste spadesteek voor het eerste gebouw op het Roeselaarse wetenschapspark ‘Food Innovation Park’.

Trefwoorden: #Flanders Food, #Food Innovation Park, #POM West-Vlaanderen, #Roeselare, #wetenschapspark

Lees verder

Nieuws

( Foto: POM West-Vlaanderen )

ENGINEERINGNET.BE - Het nieuwe wetenschaps- en ondernemingspark bevindt zich op de site van Syntra West aan de Oostnieuwkerksesteenweg in Roeselare. Het gebouw ligt tussen de REO Veiling en onderzoekserre Agrotopia en vormt zo een cluster van vooruitstrevende spelers gericht op de voedingssector.

Het Food Innovation Park zal een dynamische en duurzame omgeving creëren met internationale uitstraling en onderzoek, innovatie en ondernemerschap in de voedings- en gezondheidssector stimuleren. Onder meer door de vergrijzing stijgt de vraag naar aangepaste voeding.

Dit onderzoeks­gebouw bestrijkt over twee bouwlagen een oppervlakte van 1.200 m² en centraal staat een hypermoderne grootkeuken met focus op het bereiden, bewaren en het opwarmen van maaltijden met o.a. een industriële microgolfruimte.

Daarnaast zal het gebouw ook labo’s huisvesten voor onderzoek naar voedselveiligheid, receptuur en smaakverbetering, een experimentele fitness en een consultatieruimte om spierkracht- en lichaamssamenstellingen te meten.

Er worden ook smaakhokjes voorzien waar proefpersonen de maaltijden aan een smaak- en geurtest kunnen onderwerpen. Gezonde en lekkere voeding is essentieel om een optimale levenskwaliteit te bieden bij patiënten met een chronische zorgvraag. Zo wordt binnen het PROOF-project ook al voeding op maat ontwikkeld voor patiënten met sarcopenie en COPD.

Voor de warmtevoorziening maakt het nieuwe gebouw gebruik van geothermie. Er zijn mosmatten en een onderzoekstuin van VIVES voorzien op het dak om onder andere planten en bomen te kweken. Op termijn wordt het onderzoeksgebouw uitgebreid met bijkomende hubs.

De bouw van de eerste site kadert in het Europese project PROOF en de oplevering van het eerste onderzoeksgebouw wordt verwacht in de zomer van 2022.