Verlijming in maakindustrie almaar belangrijker

Het Flanders Make Joining and Materials Labo heeft nieuwe verlijmingstechniek ontwikkeld waarmee met minder dan 10% van de normale uithardingstijd een lijmverbinding met een kleefkracht van 90% gerealiseerd wordt.

Trefwoorden: #Flanders Make, #maakindustrie, #research, #verlijmen

Lees verder

research

( Foto: Flanders Make )

ENGINEERINGNET.BE - De verbetering van de prestaties van producten door het gebruik van speciale lichtgewichtmaterialen en -structuren is al lang een van de belangrijkste technische uitdagingen. De sleutel voor optimale resultaten is het gebruik van het juiste materiaal voor de juiste productcomponent.

Hier spelen kleefstoffen een essentiële rol omdat ze samenstellingen van verschillende materialen op een mechanisch robuuste en betrouwbare manier kunnen verbinden. Bij een juist ontwerp kunnen lijmverbindingen, dankzij een betere verdeling van de krachten over een groter oppervlak, zelfs betere prestaties leveren dan conventionele bout- en klinknagelverbindingen.

Bovendien wordt het totale gewicht van de constructie nog verder verlaagd omdat er bij lijmverbindingen geen metalen bevestigingsmiddelen nodig zijn.

In samenwerking met Sirris en Fraunhofer IFAM werd een snel en gelokaliseerd hechtings- en onthechtingsproces ontwikkeld voor epoxylijmen. Dit proces maakt gebruik van inductietechnologie in combinatie met een gemodificeerde kleefstof met speciale "ferromagnetische curie"-deeltjesadditieven.

De eerste resultaten van dit verlijmingsproces waren veelbelovend: in amper 8% van de normale uithardingstijd in de oven konden we een verbinding met een kleefkracht tot 90% van een typische in de oven uitgeharde verbinding realiseren. Bovendien kan deze technologie gebruikt worden voor het samenvoegen van vrijwel alle niet-metalen onderdelen.

Naast de voordelen van snelle verlijming laat het ontwikkelde proces ook toe om epoxylijmen te onthechten. We bereikten onthechtingstijden van minder dan de helft van de uithardingstijd. Voor sommige 2-componentenlijmen op epoxybasis die bij kamertemperatuur uitharden, neemt de hechtings-/onthechtingscyclus slechts 15 minuten in beslag, met onthechtingstijden van minder dan 2 minuten.

Deze technologie wordt momenteel, in samenwerking met AGC Glas-Europa, NiniX Technologies en Vandersanden Groep, opgeschaald van kleine teststukjes tot demonstratietoestellen op ware grootte.
bron: Flanders Make

Video: