McKinsey voorspelt jobverlies als gevolg van automatisering en AI

Onlangs heeft het wereldwijd erkende consultancybureau McKinsey een nieuw onderzoek gepubliceerd over de veranderingen op de arbeidsmarkt als gevolg van de COVID-19 pandemie.

Trefwoorden: #artificiële intelligentie, #vacature

Lees verder

Productnieuws

( Foto: peshkov - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Het gaat hierbij niet om veranderingen op korte termijn, maar over trends die we terug zullen zien lang nadat het virus onder controle is. We bespreken hier enkele van hun bevindingen en de concrete gevolgen die dit kan hebben voor uw onderneming.

Het zal niet verrassend zijn dat e-commerce en bezorgdiensten als winnaars uit de bus komen. Denk hierbij aan bedrijven als Amazon, kleine en grote webshops, Thuisbezorgd en de vele logistieke bedrijven die al deze pakketten en bezorgingen verzorgen. De stijging hierin was in 2020 tussen de 2 en 5 keer zo groot als normaal gesproken. We zoomen verder in op de logistieke sector, waar enkele interessante bevinden te boven komen.

Zo is er momenteel een enorme vraag naar personeel voor distributiecentra en bezorging. De verwachting is dat deze trend nog even door gaat zetten. Dit terwijl men juist bang is dat dit soort werk vervangen gaat worden door robots en AI. Een reële zorg, want tegelijkertijd investeren bedrijven op grote schaal in automatisering en AI. Zo verwacht McKinsey dat er in het volgende decennia zo’n 45 miljoen banen verloren gaan door automatisering in de Verenigde Staten. Hoeveel dit er in Nederland zullen zijn is niet bekend, maar ook hier gaat deze trend ingrijpende gevolgen hebben.

Tóch toenemende werkgelegenheid
Het feit dat de vraag naar arbeid op het gebied van logistiek toeneemt is te danken aan de snelheid waarop bedrijven nieuwe technieken kunnen implementeren. Amazon is momenteel koploper op dit gebied, maar veel kleinere bedrijven zijn nog niet zo ver. Het kan dus nog enkele jaren duren, maar de kans is groot dat de werkvloer van magazijnen voornamelijk uit machines zal bestaan. Een werkvloer met slechts een of enkele personen, waarbij de meeste van uw ‘collega’s’ robots zijn. Maar toch wordt er geen doemscenario verwacht en zal de werkgelegenheid juist stijgen!

Terwijl veel handmatig werk geautomatiseerd wordt stijgt de vraag naar hoogopgeleid personeel die de juiste kennis heeft om technologie in te zetten en te overzien. Dit betekent voor u een noodzaak om uzelf te ontwikkelen en door te groeien. Zo niet, dan kan het zomaar zijn dat ook uw functie verdwijnt en u in uw positie opgevolgd wordt door AI. Hoewel automatisering een risico is voor baanzekerheid, is het toch vooral een enorme kans!

Blijf de trend voor
Zo is dit dé uitgelezen kans om u om te laten scholen! Momenteel liggen er enorme kansen op het gebied van AI (Artificial Intelligence) en IoT (Internet of Things). Door de pandemie versnellen veel bedrijven hun ontwikkeling op deze gebieden. Wilt u deze trend voorblijven, volg dan eens een korte cursus Artificial Intelligence in de praktijk of behaal een wereldwijd erkend certificaat op het gebied van Internet of Things (IoT). Hiermee toont u aan dat u de kennis en competenties heeft om te werken in de werkplaats van de toekomst!

Maar er zijn nog veel meer kansen. Naast de toenemende vraag naar deze nieuwe vakgebieden zal er een grote vraag blijven naar engineers en de sturende kracht achter alle ontwikkelingen. Zo kunt u zich bijvoorbeeld laten certificeren voor Business Process Management (BPM). Op deze manier verhoogt u uw waarde voor (potentiële) werkgevers zodat u niet alleen meer baanzekerheid hebt, maar ook meer kunt verdienen!

Meer informatie of advies nodig voor uw carrière? Neem geheel vrijblijvend contact op met IMF Academy voor een adviesgesprek! U kunt ons bereiken op +31 (0)40 246 02 20 of per email.