Mano Balliu wint Belgische James Dyson Award 2021

Balliu, student aan de Universiteit Antwerpen, bedacht een unieke orthese die de bewegelijkheid van de arm verbetert en de armspanning vermindert waardoor elke vinger nu ook afzonderlijk beweegbaar maakt.

Trefwoorden: #James Dyson Award, #orthese, #UAntwerpen

Lees verder

Nieuws

( Foto: James Dyson Award )

ENGINEERINGNET.BE - Bij spasticiteit van het bovenste lidmaat van kinderen met cerebrale parese worden momenteel twee soorten orthesen (een lichaamsdeel ondersteunend hulpmiddel) voorgeschreven – statisch of dynamisch.

Bij een statische orthese worden de armen van de kinderen zitten volledig opgesloten met veel spanning en pijn. Bij een dynamische oplossing worden scharnieren langs de pols geplaatst wat een beperkte bewegingsruimte veroorzaakt.

De ManiFlex is een nieuwe dynamische orthese die beweging in alle gewrichten mogelijk maakt en waarvan elk afzonderlijk gewricht een specifieke weerstand kan krijgen. Hierdoor kunnen de kinderen nu ook functionele taken uitvoeren en wordt de hoge en afwisselende spasticiteit opgevangen in plaats van geblokkeerd. Bijzonder is dat nu elke vinger is afzonderlijk beweegbaar, wat een groot voordeel is voor alledaagse taken.

Huidige orthopedische bedrijven maken helaas weinig gebruik van additive manufacturing (AM) waardoor de huidige orthesen achterhaald zijn. De nieuwe orthese is zo ontworpen dat het simpel door elke orthopedisch technicus gemaakt kan worden.

Met behulp van een 3D-scanner en software kan de orthopedisch technicus in één klap een uniek en nieuw product ontwikkelen dat volledig op maat is en voldoet aan alle behoeften en wensen van de patiënt.

De orthese kan volledig gepersonaliseerd worden volgens de klinische gegevens gemeten door een arts-specialist en de persoonlijke wensen van de patiënt. Flexpunten vervangen nu traditionele mechanische scharnieren en kunnen specifieke weerstand bieden door hun dikte aan te passen.

Het materiaal is poreus wat geschikt is voor huidcontact.

Bekijk hierover ook een video: