• 03/04/2012

Amerikaanse media worstelen met digitale inkomsten

Kranten in VS besteden onvoldoende aandacht aan het genereren van digitale inkomsten, stelt Pew Research Center.

Trefwoorden: #ict, #journalistiek, #new media, #social media

Lees verder

media

ENGINEERINGNET - De groei van de digitale inkomsten voor krantenfirma’s is het voorbije jaar met 19% gestegen; ruimschoots onvoldoende om het verlies van 9% van advertenties in de gedrukte krant goed te maken. Zo blijkt uit een onderzoek bij 38 Amerikaanse kranten van het Pew Research Center.

De zoektocht naar een nieuw inkomstenmodel dat de krantenindustrie nieuw leven moet inblazen verloopt dus heel moeizaam,

Voor elke dollar die de kranten digitaal winnen, verliezen ze er nu nog 7 in de papieren omzet, blijkt uit het onderzoek.

"De meeste kranten leveren niet genoeg inspanningen om de digitale inkomsten op te krikken,” concluderen de vorsers. “Terwijl die nu nog klein zijn, verwachten we daar wel de meeste groei in de toekomst."

De inspanningen van de meeste krantenbedrijven blijven namelijk beperkt tot de gedrukte krant omdat die advertenties nog altijd het meeste geld in het laatje brengen: ze zijn goed voor 92% van de inkomsten.

Verantwoordelijken van de kranten zeggen in gesprekken met Pew Research Center te vrezen voor inkrimpingen, sluitingen en het beperken van het aantal gedrukte edities.

Toch is er een lichtpuntje: sommige kranten springen (positief of negatief) uit de band, wat zou kunnen wijzen op de grote rol die de bedrijfscultuur speelt. Zo oogstte één van de grootste stijgers veel succes met het verkopen van gerichte digitale advertenties op basis van doelgroepen.

Ook de mobiele markt zit in de lift, maar was in 2011 nog maar verantwoordelijk voor 1% van de digitale inkomsten.


(KV) (afbeelding journalism.org)