Nieuw TU/e-instituut 'verstrengelt' grensverleggende fotonica- en quantumtechnologie

De hoeveelheid data die we versturen, de rekenkracht van onze chips, het IoT groeit exponentieel. Fotonica en quantumtechnologie zijn de grote belofte van de toekomst om die trend op een energie-efficiënte manier voort te kunnen zetten.

Trefwoorden: #data, #fotonica, #quantum, #TU/e

Lees verder

research

( Foto: TU/e - Nando Harmsen )

ENGINEERINGNET.BE - Het Eindhoven Hendrik Casimir Institute (EHCI) van de Nederlandse TU/e maakt een unieke synergie mogelijk tussen deze onderzoeksgebieden om ze optimaal te laten ontwikkelen.

Het nieuwe instituut werd vernoemd naar de Nederlandse natuurkundige Hendrik Casimir (1909 - 2000), omdat die vooral bekend door zijn werk op het gebied van supergeleiding en quantumfysica, met name het Casimir-effect: het verschijnsel waarbij twee dicht bij elkaar geplaatste platen elkaar subtiel aantrekken als gevolg van quantumfluctuaties. Dit geldt als een metafoor voor hoe twee onderzoeksgebieden van het instituut hecht met elkaar zullen samenwerken.

Dit instituut zal (als enige in Nederland) de supersnelle op licht gebaseerde verbindingen van de fotonica en de wonderlijke rekenmagie van de quantumtechnologie slim 'verstrengelen'.

Fotonica en quantumtechnologie zijn het antwoord op de snel naderende limieten van de huidige technologie die onze informatiemaatschappij in razend tempo laat groeien. Van de rekenkracht van het apparaat waarop u dit artikel nu leest, tot het aantal apparaten dat op het internet is aangesloten: het verdubbelt allemaal elke 2-3 jaar.

Op de foto boven: een kijkje in de machine waarin nanodraden werden gegroeid die het mogelijk maakten om silicium licht te laten uitzenden. Deze vondst werd vorig jaar door PhysicsWorld uitgeroepen tot 'Breakthrough of the Year'.