Bekroonde Chipsense maakt snelle kwaliteitscontrole toegankelijker

Sensortechnologiebedrijf MantiSpectra heeft op de Hannover Messe in Duitsland de Hermes Award gewonnen voor ChipSense, die de bouw mogelijk van nieuwe materiaalsensoren die 1.000 keer kleiner en tot 50 keer goedkoper zijn dan standaardproducten.

Trefwoorden: #chip, #controle, #fotonica, #kwaliteit, #MantiSpectra, #smartphone

Lees verder

Techniek

( Foto: MantiSpectra )

ENGINEERINGNET.BE - Chemische analyse wordt door een groot aantal industrieën gebruikt, van kwaliteitscontrole bij de voedselproductie tot drugsanalyse bij de rechtshandhaving.

Het is echter een duur en tijdrovend proces omdat monsters vaak naar gespecialiseerde laboratoria moeten worden gestuurd voor analyse. Met deze nieuwe chip kunnen bedrijven hun eigen analyse uitvoeren met behulp van draagbare apparaten.

Door gebruik te maken van geïntegreerde fotonica zijn ze erin geslaagd de omvang van materiaalsensoren aanzienlijk te verkleinen en tegelijkertijd de kosten te verlagen. Traditionele apparaten kunnen gemiddeld 50.000 euro kosten,

MantiSpectra zet erop in de kosten van een sensor uiteindelijk terug te brengen tot minder dan 10 euro, waardoor massale toepassing mogelijk wordt. Het inbouwen van materiaalsensoren in smartphonecamera’s ligt dan bijvoorbeeld binnen bereik.

Lagere kosten zullen ook de algemene integratie van deze sensoren in robots vergemakkelijken, hetgeen de deur opent voor slimmere logistiek en geautomatiseerde taken - zoals tijdens het oogsten van gewassen.

Het bedrijf, dat wordt gesteund door PhotonDelta, de ontwikkelaar van het fotonica-ecosysteem, is snel omarmd door een reeks industrieën, waaronder voedingsmiddelen en dranken, slimme landbouw, recycling en wetshandhaving. (Bron: Innovations Origins)

Lees ook: Winnaars Hermes Awards 2023 bekend gemaakt