Marktonderzoek naar haalbaarheid duurzame energiehub op Blue Gate Antwerp

Blue Gate Antwerp wil bijdragen tot een meer circulaire en klimaatneutrale samenleving door de transitie van fossiele grondstoffen naar meer duurzame alternatieven te stimuleren. Het start daarom een marktbevraging rond de haalbaarheid op de site.

Trefwoorden: #Blue Gate Antwerp, #duurzaam, #energie

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Blue Gate Antwerp Development )

ENGINEERINGNET.BE - Blue Gate Antwerp is al meer dan 100 jaar een energiehaven. Al sinds 1902 fungeerde Petroleum Zuid (vandaag Blue Gate Antwerp) als petroleumhaven voor de invoer, distributie en raffinage van petroleum.

Hoewel de petrochemische industrie intussen grotendeels verhuisde naar het noorden van de stad, beschikt Blue Gate Antwerp nog steeds over sterke strategische troeven. Vandaag dringen duurzame energievormen zich echter meer en meer op.

Daarom wil Blue Gate Antwerp Public Holding onderzoeken of de site opnieuw een strategische rol (als satellietlocatie van de haven van Antwerpen) kan vervullen in een nieuw industrieel ecosysteem rond distributie van duurzame energiealternatieven, zoals waterstof.

Om deze vraag te beantwoorden wordt een marktbevraging opgestart, waarbij gemikt wordt op bedrijven met expertise in duurzame energie, zoals de ontwikkeling van waterstoftechnologieën en/of op- en overslag van waterstof en andere duurzame energieën.

Voor de realisatie van de energiehub, wordt een perceel ter beschikking gesteld dat grenst aan de Schelde. Het perceel van 1,9 hectare kan op termijn worden uitgebreid tot 13,8 hectare.

Projectvoorstellen dienen te voldoen aan de duurzame ambities van Blue Gate Antwerp en kunnen ingediend worden tot en met 14 januari 2022.

Klik hier voor alle informatie over deze marktbevraging.

Bij de foto boven: De site Blue Gate Antwerp is volop in ontwikkeling. Deze plattegrond toont een blik in de toekomst.