Eerste batterijpaspoort volgt levensloop batterijen via blockchain

Bebat en Fluvius lanceren met 'EasyBat' een eerste batterijpaspoort dat informatie van industriële batterijen via blockchain centraliseert, van ontwikkeling tot en met levenseinde.

Trefwoorden: #batterijen, #Bebat, #blockchain, #Fluvius

Lees verder

Techniek

( Foto: Fluvius )

ENGINEERINGNET.BE - Bebat werkt na een geslaagd proefproject met Fluvius aan een nieuwe op blockchain gebaseerde applicatie, die in samenwerking met Energy Web uitgewerkt werd.

Dit platform maakt het mogelijk om de volledige levensloop van industriële batterijen en hun samenstellende modules, zoals thuisbatterijen en andere batterijtoepassingen, voor energieopslag levenslang op te volgen.

Met de applicatie kunnen alle actoren die betrokken zijn in de levensloop van een industriële energieopslagbatterij en haar modules aan de slag. Op termijn zullen ook EV-batterijen in de applicatie zijn op te volgen.

EasyBat is gebaseerd op blockchaintechnologie in combinatie met decentrale identiteitstechnologie en zal toelaten om voor elke batterij een zogenaamd “batterij-paspoort” te creëren.

Dat paspoort bevat alle informatie die consumenten, installateurs, keuringsorganisaties en batterijproducenten nodig kunnen hebben om geïnformeerde keuzes te maken over de levensloop van een batterij.

Ook voor Bebat, netbeheerders als Fluvius en de overheid, zal EasyBat een nuttig instrument zijn om een beter zicht te krijgen op het bestaande batterijnetwerk.

Al bij de ontwikkeling van een batterij kan EasyBat belangrijke informatie van een batterij registreren. Producenten kunnen door een QR-code te scannen alle mogelijk informatie van een batterij toevoegen aan het batterijpaspoort.

Dat is nuttige en verplichte informatie voor de rapportering van de zogenaamde “put on market” die voorgeschreven is door de aanvaardingsplicht en uitgebreide producentenverantwoordelijkheid.

Zodra dat gebeurd is, kunnen consumenten met diezelfde QR-code en de EasyBat applicatie alle informatie raadplegen en ook nieuwe informatie toevoegen. Installateurs en keuringsdiensten kunnen op hun beurt informatie raadplegen om veilig en efficiënt een batterij te installeren, demonteren en te toetsen op conformiteit.

Dankzij een eenduidig digitaal batterijpaspoort via een app te creëren, wordt essentiële informatie over batterijen en hun modules dus een stuk toegankelijker, of ze nu gloednieuw van de band rollen of als second-life toepassing dienst doen.

Bovendien zijn gegevens dankzij de gekozen technologie zeer eenvoudig uit te wisselen met andere systemen zonder afbreuk te doen aan privacy en beveiliging van data.