Nieuwe start-up Axelera AI haalt 10,2 miljoen euro startkapitaal op

Axelera, geïncubeerd door blockchain unicorn Bitfury en onderzoekscentrum imec, gaat met dit startkapitaal een krachtige en energie-efficiënte chip voor edge-AI-toepassingen ontwikkelen.

Trefwoorden: #artificiële intelligentie, #Axelera, #imec

Lees verder

Techniek

( Foto: Axelera )

ENGINEERINGNET.BE - Imec, een toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie, en Bitfury, een opkomend technologiebedrijf gespecialiseerd in blockchaintechnologie, kondigen de lancering aan van Axelera AI.

In een seed investeringsronde geleid door Bitfury en vergezeld door imec en de deep-tech durfkapitaalfondsen Innovation Industries en imec.xpand, haalt de nieuwe start-up twaalf miljoen dollar op. Met het startkapitaal zal Axelera een krachtige en energie-efficiënte chip voor edge-AI-toepassingen ontwikkelen.

Naar verwachting zullen tegen 2030 ruim 125 miljard apparaten met het internet verbonden zijn. Deze Internet-of-Things apparaten verzamelen steeds meer data. Artificiële intelligentie stelt ons in staat om uit al die gegevens nuttige inzichten te halen, maar vandaag wordt slechts een fractie ervan verwerkt – meestal in datacenters.

Het zou sneller, veiliger, privacyvriendelijker en energiebewuster zijn om de AI-berekeningen rechtstreeks bij de bron of de eindgebruiker (de ‘edge’) uit te voeren. Dit vereist een nieuwe generatie chips die weinig energie verbruiken, zodat ze zijn te integreren in apparaten die door batterijen gevoed worden.

Axelera AI wil deze kans grijpen door een uiterst energie-efficiënte en schaalbare technologie op de markt te brengen die de rekenkracht van een volledige server concentreert in een kleine chip.

Het bedrijf werd in 2019 onder de naam Bitfury AI geïncubeerd door de Bitfury Group en werkt sinds begin 2020 samen met imec om een nieuwe, energie-efficiënte computerarchitectuur te ontwikkelen die krachtige edge-AI-toepassingen mogelijk maakt.

Nu gaat Axelera AI verder als onafhankelijke entiteit, met een hoofdkantoor in het AI Innovation Center van de High Tech Campus in Eindhoven. Axelera AI krijgt ook R&D-kantoren in Leuven en Zürich.

De start-up heeft intussen een team samengesteld van ruim twintig ingenieurs en ontwikkelaars die overkomen van onder meer Intel, Qualcomm, IBM en imec.