Industrie zet verdubbeling spoorvrachtvervoer op politieke agenda

De Rail Roadmap 2030 is een actieplan voor de verdubbeling van het goederenvervoer per spoor, uitgewerkt door meer dan 20 logistieke actoren waaronder het VBO en essenscia.

Trefwoorden: #essenscia, #spoorvervoer

Lees verder

Nieuws

( Foto: essenscia )

ENGINEERINGNET.BE - De chemie en life sciences is de belangrijkste exportsector van België en een van de belangrijkste spoorgebruikers van het land. Opdat sectorbedrijven nog vaker zouden kiezen voor het spoorvrachtvervoer, moet dat gebruiksvriendelijker, efficiënter en competitiever worden.

Dit vraagt om meer middelen, meer samenwerking en bovenal een mentaliteitswijziging bij beleidsmakers en alle schakels in de logistieke keten. Dat is de kernboodschap van de Rail Roadmap 2030.

Dit actieplan beschrijft de maatregelen die nodig zijn om het goederenvervoer per spoor aantrekkelijker te maken voor de industrie om zo de ambitie te realiseren om het spoorvrachtvervoer tegen 2030 te verdubbelen.

Het vrachtvervoer komt op politiek vlak al te vaak in de vergeethoek terecht. Nochtans voorspelt het Federaal Planbureau dat de vraag naar vrachtvervoer tegen 2040 met ruim een kwart zal toenemen.

Om op Europees niveau een vooraanstaande logistieke draaischijf te blijven, heeft België nood aan een geïntegreerd, multimodaal transportsysteem waarbij het spoorvrachtvervoer de ruggengraat vormt van de duurzame mobiliteit.

Dat vereist een transformatie van de sector: zowel bij de infrastructuurbeheerder, de verschillende spooroperatoren, alsmede de federale en regionale overheden. Sleutelwoorden zijn een klantvriendelijk beheer, digitalisering en extra investeringen in infrastructuur, innovatie en multimodaliteit.

De Rail Roadmap 2030 is opgesteld door: VBO-FEB, Alfaport, Port of Zeebrugge, Agoria, Beci, Bewag, Belgian Rail Freight Forum, essenscia, FebetraLogistics, Multimodaal Vlaanderen, North Sea Port, Port of Zeebrugge, Port of Antwerp, Port of Brussels, Railport, Vegho, Vlaamse Waterweg, Voka, UAntwerpen en UWE.

De Vlaamse, Waalse en Brusselse diensten voor Mobiliteit en Infrabel werkten ook mee aan deze Rail Roadmap.