Batterijsysteem uit auto-industrie toegevoegd aan bestaand zonnepark

In het kader van het EU Horizon 2020 Circusol project heeft Futech aan het bestaande zonnepark (2 MW) van Truckstop 26 bis in Heusden-Zolder een batterijopslagsysteem afkomstig uit de automobielindustrie toegevoegd.

Trefwoorden: #batterij, #batterijopslag, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: Futech )

ENGINEERINGNET.BE - Het domein van Truckstop 26 bis herbergt een beveiligde parking voor vrachtwagens, een restaurant met broodjesbar, vergaderzalen en sinds 2017 een laadstation voor elektrische voertuigen.

De volledige projectsite wordt van groene stroom voorzien door een zonnepark van Futech dat in 2012 in gebruik werd genomen volgens een serviceovereenkomst, waardoor het bedrijf gedurende 20 jaar eigenaar blijft en verantwoordelijk is voor het onderhoud.

Truckstop 26 bis van zijn kant betaalt een maandelijkse vergoeding voor de geleverde stroom, die beduidend lager lager ligt dan kost voor stroom van het net.

In het kader van Circusol onderzoekt Futech onder andere de financiële en technische haalbaarheid van de integratie van de zogenaamde ‘second-life’ batterijsystemen, afkomstig uit elektrische voertuigen, bij bestaande zonneparken.

Op de projectsite van Truckstop 26 bis werd een onlangs een dergelijk systeem opgeleverd, dat zal bijdragen aan een verhoogde gelijktijdigheid van verbruik en productie. Dit heeft voor de eindgebruiker als voordeel dat deze minder (dure) stroom van het net dient af te halen.